Политическа криза в Италия след изборите 05.03 | 13:32

Нови избори или няколко странни коалиции са възможните варианти пред страната

От iNews.bg

Италия по всяка вероятност ще изпадне в политическа и по-скоро в правителствена криза. Това става след проведените вчера в страната парламентарни избори, които на практика никой не спечели убедително и няма да може да състави самостоятелно правителство. Така страната май тръгва по пътя на Германия, която месеци наред не може да си избере нов кабинет и за да не се стига до предсрояни избори, се наложи отколешни врагове да се обединят, само и само да осигурят политическа стабилност на страната. Изглежда, че подобен сценарий чака и Италия.

Частичните резултати към момента показват триумф за популистите, а досегашните управляващи от Демократическата партия претърпяха пълен крах, предаде БНТ. Лъвският пай от италианския вот печели популисткото и евроскептично движение "Пет звезди", но дясната коалиция на бившия премиер Силвио Берлускони, която включва и крайнодясната Северна лига, печели най-много места в долната камара на италианския парламент. Така се създаде политическа безизходица, защото нито една от партиите не успя да спечели заветните 40% подкрепа, за да сформира мнозинство. От тук нататък започва дълъг следизборен процес под патронажа на президента Серджо Матарела. Това според мнозина анализатори няма да се увенчае с успех.

По последни данни, популистктото движение "Пет звезди" има 30% подкрепа, а след тях се нарежда Демократическата партия на Матео Ренци, националистите от Северната лига са след тях с 18%, а "Форца Италия" на Силвио Берлускони имат 14%.

Няколко са вариантите за следващите седмици - политическата безизходица да продължи и да се свикат нови избори през юни или септемри, а в това време да продължи управлението на сегашното правителство. Друга опция е да управлява дясноцентристка коалиция, която обаче не може да намери партньор, за да сформира мнозинство. Третият вариант е широка коалиция между лявоцентристите и дясноцентристите на Берлускони, което би се приело добре в Брюксел заради проевропейските възгледи на Силвио Берлускони и Матео Ренци. Последният вариант е популистка коалиция между "Пет звезди" и националистите от Северната лига, което не би се харесало в Европа, но е възможност за съставяне на нов кабинет.

Посланието на изборите е едно - популистите и евроскептиците са най-предпочетените политически сили в Италия, тъй като за тях са гласували над 50% от жителите на страната. Лидерите на "Пет звезди” и Северната лига успяха да привлекат с радикалните си послания разочаровани избиратели и от ляво, и от дясно - уморени от невъзможността на традиционните политически партии да разрешат наболели за Италия проблеми като бавното икономическо възстановяване, кризата, високата безработица. И двамата предлагат референдум за оставане или излизане от Еврозоната. Доста от избирателите им вярват, че ЕС е изоставил Италия, особено в миграционната криза.

На 23 март ще бъде първото заседание на новия италиански парламент. Очаква се преговорите за сформиране на правителство да започнат в началото на април.

Водещи

Най-четени