Полицейска акция във френския млекозавод с продукти със салмонела 17.01 | 15:41

Униформените обискират предприятието, както и съседна фабрика

От iNews.bg

Френската полиция нахлу в централата на големия производител на мляко "Лакталис” (Lactalis) заради заплахата от салмонела, която разболя десетки деца и предизвика голям международен отзвук. Акцията се провежда в Лавал, Западна Франция. Източник, близък до разследването, каза, че следователи и 70 жандармеристи претърсват централата на Lactalis и фабрика в близкото селище Краон, идентифицирана като източник на заразеното мляко за детски храни, предаде БГНЕС.

Обиските започнаха тази сутрин в рамките на разследване, стартирано от парижката прокуратура на 22 декември 2017. "Лакталис” изтегли бебешко мляко от 83 държави, но гневът се засили, когато се разбра, че тестове, които компанията е провела, са открили салмонела в обекта в Краон още през август и през ноември. Компанията не съобщи за констатациите и посочва, че не е задължена по закон да го направи, защото в продуктите не е била открита салмонела. Заразяването, открито в устройство за дехидратиране, чрез което се намалява обемът на млякото, не е било оповестено до декември.

Известно е, че поне 37 бебета във Франция са се разболели, едно в Испания, а Гърция също съобщи за един непотвърден случай. Изтеглянето на готова продукция включва 12 млн. кутии бебешко мляко на прах с марка Picot, Milumel и Celia. Скандалът около компанията Lactalis избухна миналата година, когато в медиите излезе информация за възможно заразяване на млечни продукти с бактерии салмонела. През декември френският концерн проведе няколко кампании във Франция и други държави и призоваваше търговските мрежи и медицински учреждения да спрат разпространението на детски храни, произведени в завода на Lactalis в Краон след 15 февруари 2017.

Същевременно, по данни на медиите, през януари 2018 е станало ясно, че някои търговски мрежи продължават да продават продукция на Lactalis, въпреки забраната. На 11 януари президентът на Франция Еманюел Макрон възложи на финансовия министър Брюно льо Мер да разговаря с всички замесени в скандала страни. След разговорите с ръководителя на "Лакталис” на 12 януари министърът обяви, че е решено да бъдат изтеглени всички млечни продукти за деца, произведени в Краон, независимо от датата на производството им.

Първоначално беше съобщено, че заразени храни са доставени в 66 държави, но на 14 януари в. "Журнал дьо диманш” публикува интервю с ръководителя на компанията Еманюел Бение, който заяви, че изтеглянето ще засегне 83 държави и над 12 млн. единици продукция. Бение предложи да компенсира семействата на засегнатите деца. От разболелите се във Франция бебета 18 са настанени в болница и вече се възстановяват. Стотици семейства подадоха жалби срещу "Лакталис”. Бение каза в неделя, че в нито един момент не е правен опит за потулване на нещата. Това беше първото му интервю от 20 години като глава на семейната компания. Говорителят на правителството Бенжамен Гриво обаче каза, че обясненията са незадоволителни и става дума за немарливост.

Водещи

Най-четени