Полша ни слага под карантина дори и при отрицателен тест за COVID-19 30.03 | 14:04

Изолацията може да отпадне, но само след негативен тест след влизането в страната

От iNews.bg

Считано от 30 март 2021 г., правителството на Полша въвежда нови карантинни мерки при пресичане границата на страната, а именно:  

•    Пътуващите от страни от Шенгенското пространство подлежат на 10-дневна карантина, освен ако не представят отрицателен резултат от тест за коронавирус (PCR или антигенен), направен до 48 часа преди влизането в Полша. Отпада прилаганото до този момент изключение за освобождаване от карантина, ако пътуването се извършва с личен транспорт.

•    Пътуващите от страни извън Шенген ще бъдат поставяни под карантина при влизане в страната, като наличието на отрицателен резултат от тест за коронавирус вече няма да бъде основание за освобождаване.

И двете категории пътници могат да бъдат освободени от карантина при представянето на отрицателен резултат от тест за коронавирус (PCR или антигенен), направен след влизане в Полша.

Властите предупреждават, че новите изисквания ще удължат процедурата за проверка по граничните пунктове на страната и призовават гражданите да проявяват разбиране и търпение.

При нужда от съдействие българските граждани в Полша могат да се свържат с българското дипломатическо представителство във Варшава, на следните телефонни номера: +48 22 629 40 71, +48 22 629 40 72, както и на дежурен телефонен номер за спешни случаи в извънработно време: + 48 668 668 813, а също и на email адрес: Consular.Warsaw@mfa.bg.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

Водещи

Най-четени