Потвърдено: Има убит българин при атентата в Ханау 21.02 | 10:31

Загиналият е 32-годишен от Мездра, оставя жена и дете

От iNews.bg

Появилата се вчера следобед информация, че при кървавата баня в германския град Ханау има загинал и българин, се потвърди официално. Късно снощи тъжната вест бе съобщена от "Кризисния център" на германското външно министерство пред българското посолство в Берлин. Убитият е 32-годишният Калоян Велков от Мездра. За това потвърди пред БНТ съпругата му Хариета Велкова.

"На 20-и си беше тук. Беше взел детето, бяха отишли на почивка. След това се върнаха, седя си една седмица и на 25 януари си замина за Германия", разказва пред националната телевизия Велкова.

Калоян е работел от две години в Германия. Отначало е бил шофьор, а после е започнал работа в един от баровете. По време на нападението е бил нощна смяна, каза в пряко включване в ефира на БНТ генералният консул на България във Франкфурт Антоанета Байчева. От нашата мисия незабавно са се свързали с неговото семейство.

"Ще им окажем всякакво съдействие, което е необходимо, за издаване на необходими документи, за репатриране на тялото. И всичко друго, разбира се, от което имат необходимост, което е в нашите сили, в нашите компетенции, ще направим, ще им помогнем", каза Байчева.

В сряда срещу четвъртък през нощта 43-годишен жител на Ханау застреля 9 души при две нападения в барове за наргиле. Пет от жертвите са от турски произход, съобщи посланикът на Турция в Берлин. Германските власти смятат, че стрелецът е бил воден от ксенофобия. Води се разследване за терористичен акт, но няма данни за връзки на убиеца с някаква организация.

През нощта полицията в Ханау проведе мащабна акция за издирване с участие на хеликоптери. Стана ясно, че нападателят е един - 43-годишен местен жител, идентифициран по данни от свидетели и охранителни камери. На сутринта полицаи влязоха в дома му и го намериха мъртъв.

"В къщата са намерени две тела - на заподозрения и на 72-годишната му майка. Двете са с огнестрелни рани. Оръжието е намерено до заподозрения.

Открити са оръжия и боеприпаси. Тобиас Р., както го нарича пресата, е имал разрешително и е членувал в клуб по стрелба. Главната прокуратура на Германия е завела разследване за терористичен акт с ксенофобски мотиви", обясни германският министър на вътрешните работи Петер Бойт.

Водещи

Най-четени