Почти решено: Югозападната ни съседка ще се казва Северна Македония 30.05 | 12:03

Другия месец страната получава и покана за преговори с ЕС и НАТО

От iNews.bg

"Република северна Македония" е най-вероятното наименование, за което двамата външни министри Никола Димитров и Никос Кодзиас се договориха при последната си среща. Това съобщи македонската телевизия "Телма", позовавайки се на дипломатически източници, предаде БГНЕС. Двамата първи дипломати са одобрили и конкретен план от 11 точки за окончателно разрешаване на спора за името. Очаква се той да бъде одобрен от премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас в телефонен разговор. След това двамата министър-председатели ще организират среща в Преспа, на която и официално ще представят споразумението.

Дипломатическите източници твърдят още пред "Телма", че през юни Република Македония ще получи дата за започване на преговори за членство в ЕС. Планът предвижда на 8 септември в Република Македония да се проведе и референдум за одобрение на новото име.

"Днес опозиционната Нова демокрация на практика призна, че е постигнато споразумение чрез призива си до премиера Алексис Ципрас да не приема договора, който ще позволи на Македония да се присъедини към НАТО и ЕС", подчертава "Телма". Планът бе оповестен и от гръцките медии, които информират, че след като Споразумението бъде одобрено, Зоран Заев ще трябва да го представи в Народното събрание и да получи подкрепа с обикновено мнозинство.

След това на срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни Република Македония ще получи дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС, а на 11 юли в Брюксел ще получи и официална покана за членство в НАТО по време на срещата на върха на Северноатлантическия пакт. След провеждането на референдума и приемането на промените в Конституцията на Република Македония споразумението ще бъде внесено и в гръцкия парламент за ратификация.

Водещи

Най-четени