По един или друг начин, Асад ще остане във властта 11.04 | 10:10

Новото сирийско правителство ще включва всички страни

От iNews.bg

Сега Сирия има нужда от ново правителство, което да представя интересите на всички страни. Това се каза в заключителния документ, който са приели министрите на външните работи на страните от Г-7.

В документа се казва, че от новата власт в Дамаск ще се иска да покаже, че е в състояние да защитава хората и да се бори срещу тероризма. Основна задача на новото правителство ще бъде възстановяването на страната, която вече пета година е разкъсвана от конфликта. Всичко започна с гражданско неподчинение, но когато опозицията, хванала оръжие, се оказа неспособна сама да бутне режима, в Сирия се появи терористична групировка с невиждан потенциал.

Вече няколко години сирийските власти не успяват да се преборят с нашествениците от "Ислямска държава", чиито бойци идват от десетки държави, основно минавайки през Турция.

И докато политическото уреждане на конфликта все пак започна, все още няма международен отговор на незаконната търговия с ресурсите и културните ценности, изнесени от Сирия. Съвсем друг е въпросът доколко една управляваща коалиция, съшита отвън ще бъде стабилна. Ако хората на Асад и опозицията не намерят общ език е напълно възможно страната да бъде тласната в нова политическа криза, която ще бъде решена само на легитимни избори. При положение, че в страната все още има джихадисти обаче, произвеждането на такива избори ще бъде ако не невъзможно, но със сигурност - доста сложно.

Водещи

Най-четени