Правосъдното министерство на САЩ погна Facebook 26.09 | 12:53

Разследването ще бъде за злоупотреба с монопол

От iNews.bg

Американското министерство на правосъдието планира да започне собствено антимонополно разследване по отношение на компанията Фейсбук, предаде агенция "Блумбърг", позовавайки се на собствени източници, предаде БГНЕС.

Решението е взето, въпреки че в момента работата на социалната мрежа се проверява от експерти на Федералната търговска комисия на САЩ, разкриха източниците. Двете успоредни разследвания няма да се пресекат и ще засегнат различни аспекти от работата на компанията.

През юли стана известно, че американските власти се подготвят да започнат мащабно разследване спрямо "Амазон", Гугъл, "Епъл" и Фейсбук. Те ще проверят дали тези компании нарушават антимонополното законодателство. Пълномощията в хода на разследването трябва да се разделят между Федералната търговска комисия, която трябва да осъществи надзора над "Амазон" и Фейсбук, и министерството на правосъдието, което трябваше да се заеме с "Епъл" и Гугъл. Сега, по данни на източниците на "Блумбърг", условията на договорката са се променили, и освен Фейсбук в сферата на интересите на съдебното ведомство също така трябва да попадне и "Амазон".

Едновременно с двете ведомства собствено разследване ще направят и демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес.

През август вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че група прокурори е провела среща с представители на правосъдното министерство, на която са се обсъждали нарушенията на големите корпорации, след което е било взето решение за провеждане на антимонополно разследване.

Водещи

Най-четени