Преговорите за нов коалиционен кабинет на Меркел зациклят сериозно 05.11 | 12:01

Ако четирите партии не успеят да се разберат, Германия я чакат нови избори

От iNews.bg

Заплахи, обиди и драматично поведение – преговорите между четирите партии за формиране на ново германско правителство с канцлер Ангела Меркел досега се оказаха по-скоро люти, отколкото плодотворни. Това пише в свой материал Дебора Кол, публикуван от АФП, предаде БГНЕС.

Изборите през септември, на които нямаше категоричен победител, оставиха лагерите, обхващащи целия политически спектър, в борба за формиране на стабилно правителство, като резултатите от преговорите остават до голяма степен неопределени. "Имаме четири партии на масата, които са много далеч една от друга", заяви Катрин Гьоринг-Екарт от левите Зелени за преговорите с консервативния блок на Меркел и подкрепящата бизнеса Свободна демократична партия (СвДП). Целта е до края на годината да се стикова безпрецедентната коалиция "Ямайка" – прякор, даден заради цветовете на партиите в нея, които отговарят на тези от флага на карибската държава.

Меркел, която излезе от изборите с отслабени позиции, в петък оцени напредъка в разговорите за опипване на почвата, в които залозите за всички участващи в тях са изключително високи. На път за срещата тя предвиди, че преговорите ще продължават да бъдат "трудни", но допълни, че вярва в постигането на компромис, "ако всички много се постараем". Провал на диалога по всяка вероятност ще предизвика нови избори, които може да струват особено скъпо на консерваторите на Меркел и да дадат допълнителен тласък на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АГ). "Ако съюзът не се обедини, Меркел е свършена", посочва ежеседмичният в. "Ди Цайт".

Разговорите, които започнаха бавно миналия месец, вече ускоряват темпо. Но миналата седмица имаше остри сблъсъци по горещи теми, сред които имиграцията и защитата на климата. Тогава се наблюдава толкова малък напредък, че преговарящите решиха да оставят тези въпроси извън седмичните дискусии с надежда да постигнат напредък по не толкова спорни точки. Личната химия между доста различните личности в евентуалната коалиция също се доказа като непостоянна. Преговарящият от СвДП Волфганг Кубики, който подразни Гьоринг-Екхард от Зелените в началото на преговорите с фриволна целувка по ръката, я обвини по-рано тази седмица в това, че е самодоволна "Майка Тереза". "Човек остава с чувството, че ако имаш по-различно мнение си лош", оплака се той.

Александер Добринт от Християнсоциалния съюз (ХСС) – баварската сестринска партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, пък обвини Зелените в "провокиране на провал" на преговорите, държейки на своята позиция за прием на бежанци. "Всеки, който не успява да види успеха на АГ и неговата свързаност с бежанската криза не е сериозен и във формирането на правителство", каза той, имайки предвид антиимигрантската партия, която получи почти 13% подкрепа на изборите.

Политологът Урсула Мюнх определи много от словесните атаки като актьорска игра на обиграни професионалисти. Но също така допълни, че въпреки това съществуват "фундаментални" различия, особено между ХСС и Зелените по въпросите за глобализацията и културната идентичност, които ще бъдат особено трудни за преодоляване.

"Не става въпрос за малките компромиси, които могат да бъдат направени – те се въртят около въпроса за това колко отворено или затворено искате да направите германското общество", каза Мюнх, която е начело на Академията за политическо образование. "Дори да успеете да направите компромиси как ще убедите своята избирателна база, че все още представлявате техните интереси", пита тя. Подозрително отсъстваща от размяната на нападки беше самата Ангела Меркел, най-влиятелната жена за годината на списание "Форбс", чийто стил за оставане над споровете и кавгите я държи начело на най-голямата европейска икономика вече 12 години.

Участници в преговорите посочват, че независимо от огнената стихия в медиите атмосферата, създадена от Меркел зад затворените врата, е делова и прагматична. "Това не е желаната от нас коалиция. Но ако прекараме пет седмици в преговори и след това кажем, че нещата не стават, трябва да имаме добра причина, която да дадем на избирателите", посочва един от участниците в разговорите, пожелал анонимност. Според него шансовете за успех са 80 на 20 в полза на коалицията.

Партиите се приближават към крайния срок от 25 ноември, когато известното със своите дрязги ръководство на Зелените ще гласува за това дали е постигнат достатъчен прогрес, за да се влезе пълноправни коалиционни преговори. Зеленият депутат ветеран Юрген Тритин мрачно посочи факта, че в някои области "дори не сме се договорили по какво не сме единодушни".

Въпреки това преговарящите досега са постигнали редица споразумения по въпроси, сред които поддържането на балансиран бюджет, работата за цялостна заетост и борбата с бедността при хора в напреднала възраст. Надеждите са, че рискът от липса на сключена сделка ще фокусира умовете на участниците в преговорите върху справяне с най-трудните въпроси, останали на дневен ред.

"Партиите загряват за решителния кръг", посочва ежедневника "Магдебургер Фолксщиме". "От началото беше ясно, че пътят към Ямайка ще бъде труден и изпълнен с рискове. Не очаквайте чудеса", посочва още изданието.

Водещи

Най-четени