През 2020 г. в ЕС ще има недостиг от 750 000 IT-специалисти 24.05 | 12:10

Хората са най-важният ресурс на дигитализацията, казва Ева Майдел

От iNews.bg

"Хората са най-важния ресурс за дигитализацията, те са в основата на иновациите. Тенденциите показват обаче, че при настоящия темп на развитие на дигиталната икономика, през 2020 г. ще има недостиг от 750 000 ИКТ специалисти. Това е предизвикателство, което трябва да адресираме незабавно чрез обучения и преквалификации.", заяви българският евродепутат Ева Майдел по време на "Европейската бизнес среща", форум на високо равнище обсъждащ настоящето и бъдещето на икономиката на Европа.

"Седем технологии имат най-голям принос за дигиталната революция - това са изкуственият интелект, автономните превозни средства, големи данни, 3D-принтиране, интернет на нещата, роботика и дронове и социалните мрежи. Има обаче проблем в комуникирането как точно тези технологии улесняват живота ни, което създава предпоставки за всяване на страх, че роботите например ще ни превземат", коментира Майдел по време на дискусионен панел за предизвикателствата пред дигиталната индустрия.

Сред специалните гости на срещата на високо равнище бяха председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, заместник-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс, еврокомисарите Катайнен, Домбровскис, Малмстрьом, Московици, както и министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Водещи

Най-четени