Престрелка спря влизането на експертите по химически оръжия в Дума 18.04 | 14:44

Огънят е бил открит при навлизането на екип на ООН, който да провери обстановката

От iNews.bg

Посещението на инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) на мястото на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума се отлага заради избухнала престрелка. Инцидентът е станал по време на визитата на челния екип по сигурността на ООН, предаде Ройтерс, цитирайки неназовани източници.

Екипът на ООН влезе в Дума, за да направи оценка на обстановката преди планираното посещение на международните инспектори по химически оръжия, казаха източниците, запознати с неговата програма, предаде бТВ.

Не се съобщават подробности при какви обстоятелства се е стигнало до стрелбата. Според един от източниците екипът бил посрещнат от протестиращи, искащи помощи, и тогава се чула стрелба. Екипът на ООН побързал да се оттегли.

Вчера постоянният представител на Сирия в ООН каза, че инспекторите на ОЗХО ще започнат работа в Дума днес, ако предварителният екип по сигурността прецени, че обстановката там не е опасна. Източник от ООН обаче заяви, че инспекторите от ОЗХО няма да пристигнат в Дума днес и не посочи кога ще стане това, нито дали посещението им засега е отложено.

Инспекторите са в Дамаск от събота и чакат сигнал, за да тръгнат към Дума.

Водещи

Най-четени