Проблема с нелегалните мигранти става преоритет на Франция и Великобритания 02.08 | 12:09

Очаква се двете държави да вземат допълнителни мерки за сигурност

От iNews.bg

Решаването на проблема с нелегалната имиграция е "абсолютен приоритет" за Франция и Великобритания. Това посочват вътрешните министри на двете страни - Бернар Казньов и Тереза Мей, в обща декларация, публикувана във в. "Журнал дю диманш".

"За нас е напълно очевидно, че решаването на въпроса с огромния поток от мигранти, опитващи се да проникнат от Франция във Великобритания, е абсолютен приоритет. Правителствата ни потвърждават стремежа си да намерят такова решение чрез общи действия", посочват двамата министри.

На 29 юли Казньов и Мей преговаряха в Лондон, след което Великобритания обяви, че отпуска допълнително 10 милиона паунда за подсилване на охраната на жп линията в тунела под Ламанша. Най-често мигрантите се опитват да проникнат в Обединеното кралство чрез товарните композиции на "Евростар". Стотици от тях правят опити да се качат на влаковете в района на френския град Кале.

Двамата министри казаха също, че се взимат допълнителни мерки като издигане на нови заграждения около гарите и изпращане на допълнителни полицейски сили.

 

В изявлението им се казва също, че за решаването на този проблем са необходими координирани действия на страните от ЕС, защото той не засяга само Франция и Великобритания, след като повечето от мигрантите пристигат през Италия, Гърция и други членове на ЕС.

Водещи

Най-четени