Проблемите с Boeing 737 MAX носят на САЩ спад на икономиката 30.07 | 17:58

Ако компанията се извади от сметките обаче БВП нараства с над 2%

От iNews.bg

Решението за спирането на експлоатацията на самолетите Boeing 737 MAX ще доведе до спад на американския брутен вътрешен продукт с 0,4 процентни пункта през второто тримесечие на текущата година. Това се казва в изявление на Министерството на финансите на САЩ, предадоха БГНЕС и БНТ.

"Икономическият съвет към Белия дом оценява загубите от спирането на експлоатация на самолетите Boeing 737 MAX на 0,4 процентни пункта от растежа на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие", се казва в съобщението.

В същото време се отбелязва, че "реалният брутен вътрешен продукт на годишна база през второто тримесечие на 2019 година е нараснал с 2,1%".

Полетите на Boeing 737 MAX бяха спрени в САЩ и много други държави, след като два от самолетите претърпяха катастрофи. През март, Boeing 737 MAX, на авиокомпания Ethiopian Airlines, със 157 души на борда се разби, а през ноември 2018 година катастрофира същият модел самолет на индонезийската Lion Air.

След двете катастрофи, около 20 държави затвориха своето въздушно пространство за полети на самолети от този модел, а много авиокомпании прекратиха експлоатацията им. В САЩ Федералното авиационно управление също въведе забрана за експлоатацията на Boeing 737 MAX.

Водещи

Най-четени