Протестиращи в Атина: Гърция и Сърбия с обща граница! 04.02 | 15:03

Част от организаторите и участниците в митинга искат и икономическо задушаване на Македония

От iNews.bg

В Атина, при засилени мерки за сигурност, вече започна антиправителственият националистически митинг срещу употребата на термина "Македония” в новото име на Република Македония. Участниците в протеста пристигат организирано с автобуси от цялата страна, като някои от тях са докарани безплатно. Тази сутрин бе съощено, че се очаква в гръцката столица да пристигнат 1500 автобуса. Митингът е организиран от крайнодесни гръцки политици и партии, подкрепен е от профашистката "Златна зора" и групировката "Рубикон", която заплаши преди няколко дни дори с проливането на кръв.

Протестиращите искат не само това, но и промяна на границите на Балканите. Организаторите на сборището настояват за "обща граница със Сърбия", икономическо задушаване на Република Македония и по никакъв начин терминът "Македония” да не бъде използван в наименованието на държавата, предаде БГНЕС.

Това е вторият подобен митинг, който се провежда в Гърция от началото на годината. Първият беше в Солун, където се събраха малко над 50 000 души, според организаторите. Но този протест беше далеч по-малък от многомилионния митинг в началото на 90-те години.

Водещите гръцки политици не подкрепят днешния протест. Те разбират, че не могат повече да отлагат решението на въпроса с името, което не е от полза на Атина. Самият премиер Алексис Ципрас заяви, че Република Македония е призната под това име от много държави по света и в името на страната терминът Македония ще фигурира по един или друг начин. Нещо повече Ципрас отбеляза, че не решаването на спорния въпрос само ще подкопае допълнително позициите на Гърция.

Неговата теза беше подкрепена и от кмета на Солун Янис Бутарис, който заяви, че "схващането, че Македония е само гръцка е много лошо". Градоначалникът зае по-категорична позиция дори от премиера. Той заяви, че Гърция се държи безобразно спрямо Република Македония и че единственият губещ от подобна политика са самите гърци, които губят своето достойнство пред Европейския съюз и НАТО.

От известно време Скопие и Атина са на път да разрешат дългогодишния спор за името, който продължава повече от 25 години. С идването на власт на правителството на премиера Зоран Заев в средата на 2017 г. Скопие предприе реални стъпки за нормализиране на отношенията с всички съседи. Активизираха се и преговорите за решаването на спора за името при посредничеството на Матю Нимиц. Неотдавна станаха известни и неофициалните предложения, които той е направил на македонската и гръцката страна: Република Горна Македония, Република Северна Македония, Република Македония /Скопие/, Република Нова Македония и Република Вардарска Македония.

Водещи

Най-четени