Протести в Истанбул и Анкара заради арестуваните опозиционери 04.11 | 16:25

Полицията разпръсна демонстрантите със сила и сълзотворен газ

От iNews.bg

Арестите на лидерите и депутати от прокюрдската Демократична партия на народите (ДНП) от тази нощ провокираха протести в Анкара и Истанбул. Конфедерацията на синдикатите на държавните служители обяви по-рано през деня, че в 13:00 ч. ще даде пресконференция на открито пред Статуята на правата на човека в турската столица. Там се събра огромно множество, което бе атакувано от многобройни полицейски части с лютив спрей и сълзотворен газ, предаде БГНЕС. Протестната акция бе по повод масовото отстраняване на кметове и замяната им с попечители, затварянето на вестници, списания и телевизии, както и заради среднощните арести на съпредседателите на ДПН Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг и още 10 депутати от същата партия. От 17 октомври до 30 ноември обаче със заповед на областната управа в Анкара са забранени всякакви масови демонстрации, шествия, митинги и изявления пред медиите, което бе използвано от полицаите като повод да разпръснат събралото се множество.

Паралелно в Истанбул пред офисите на ДПН в Кадъкьой също имаше опит за протестна акция, но полицията не разреши провеждането й и след като разпръсна насъбралите се с лютив спрей и обгазяване, арестува трима души. Други около 100 се струпаха на площад "Есенюрт" в Истанбул също с идеята да протестират срещу задържането на депутатите, но бяха подгонени от полицаите по съседните улици, съобщава "Хюрриет".

Към момента в ареста са зам.-председателят на парламентарната група на ДПН Идрис Балукен и депутатките Нурсел Айдоан и Лейла Бирлик. С разпореждане на прокуратурата съпредседателите на прокюрдската партия Демирташ и Юксекдаг са предадени на съда, разпоредено е и задържането на още три депутатки. След разпита в прокуратурата на свобода бяха пуснати двама нардни избранници, но с мярка за неотклонение "съдебен контрол", съобщават Анадолската агенция и агенция "Доган".

Маждувременно ДПН окачестви задържането на нейни депутати като опит на властите да провокират гражданска война в страната, заяви говорителят на партията Айхан Билген. "Решението на четиримата провинциални прокурори да проведат координирана операция е политическо”, казва Билген, цитиран от "Хюриет”. "Въпросът не е за ДПН или за нейните депутати. Става дума за провокация с цел въвличане на Турция в гражданска война”, допълни той. Билген увери също, че ДПН, обвинявана от властите в Турция в подпомагане на тероризма и връзки със забранената Кюрдска работническа партия, е тясно свързана с демокрацията и мира.

Водещи

Най-четени