Протести и вот на недоверие за Ципрас в Атина 16.06 | 14:00

Всичко това се случва ден преди подписването на договора с Македония

От iNews.bg

Очаква се гръцкото правителство да пренебрегне вота на недоверие и протестите днес, докато се подготвя да подпише сделката за прекратяване на 27-годишния спор за името на Македония. Гласуването ще се състои само ден преди външните министри на Гърция и Македония да се срещнат на границата, за да проведат значимата церемония, предаде БГНЕС.

"Договорът ще реши дългогодишния проблем за името на Бившата Югославска Република Македония и това е победа за Гърция”, заяви министър-председателят на страната Алексис Ципрас. "Доказахме, че там, където има воля дори един проблем, продължил десетилетия, може да бъде решен по един балансиран начин”, казва още Ципрас. Този договор евентуално ще даде на северната съседка на Гърция името Република Северна Македония и това ще позволи на страната да бъде приета в ООН, ЕС и НАТО.

Атина дълго време отхвърляше всички предложения, включващи Македония, тъй като Гърция има северна провинция със същото име, която е била основна част от империята на Александър Македонски и е нещо, с което гърците се гордеят. Но по-рано тази седмица Зоран Заев, министър-председателят на Македония, и Алексис Ципрас сключиха сделка и прекратиха този спор. Висши официални лица се очаква да присъстват на утрешната церемония на Преспанското езеро.

Водещи

Най-четени