Протести край Кале! Мигранти недоволстват от френско-британско споразумение 20.08 | 20:30

По-рано стана ясно, че Великобритания и Франция ще създадат център за борба с незаконното нахлуване на имигранти през Ламанша

От iNews.bg

Няколко стотин мигранти протестираха край град Кале срещу френско-британското споразумение за нормализиране на ситуацията с лицата, нелегално проникващи на териториите на двете страни,

Протестиращите издигнаха плакати с надпис "Дайте ни свобода на придвижването", Френско-британското споразумение не е решение на проблемите", "Срам за британското правителство". 

 Редица участници в протеста, пред очите на полицейски спецчасти, се качиха в товарните отделения на камиони, очакващи превоз през тунела под Ламанша във Великобритания.

Полицията успя да залови само част от тях и да ги изведе извън територията на терминала. 

По-рано днес Обединеното кралство излезе с изявление, в което обяви, че заедно с Франция ще създадат център за борба с незаконното нахлуване на имигранти през Ламанша. Центърът ще се намира в град Кале, Франция.

"Новият комбиниран команден център в Кале има за мисия да намира и предотвратява действията на организирани престъпници, които се опитват да прекарат незаконно имигранти в Северна Франция, от другата страна на Ламанша, като гарантират качествена работа по прилагането на интеграция и сътрудничество", се казва в изявлението.

Управлението ще бъде водено от един британски и един френски висш командир, които ще докладват на министрите на вътрешните работи на двете страни.

Водещи

Най-четени