Проф. Чуков: Нетаняху не е вярвал на предупрежденията за атаката на "Хамас" на 7 октомври 07.10 | 21:00

По думите му това е била една от предпоставките терористичната атака да бъде неочаквана за Израел

От iNews

"Никой не е очаквал палестинската атака. Самият Бенямин Нетаняху, който е бил предупреждаван, че "Хамас" готвят атака, не е вярвал". Това каза в студиото на "Денят на живо" по NOVA NEWS международният анализатор професор Владимир Чуков. "Миналата година през март месец от "Ислямски джихад" се бяха ентусиазирали да изстрелват ракети по посока на Израел. Тогава "Хамас" каза, че имат добри отношения и не се интересуват от такива атаки", каза проф. Чуков. Според него това е била една от предпоставките терористичната атака да бъде неочаквана за Израел и да бъде "проспана".

Той коментира и младите момичета, наречени "Очите на Израел", които започват да докладват за необичайни действия по границата, но никой не им вярва. "3 месеца преди този терористичен акт "Хамас" тренират как да преминат границата и да вземат заложници", каза още той и заключи, че това е било своеобразна тренировка, наблюдавана от Израел.

По думите на професора на 7 октомври миналата година шефът на военното разузнаване и шефът на контраразузнаването са били на почивка и абсолютно неподготвени. "Дори самите подразделения не реагират – близо 6 часа няма кой да вдигне хеликоптерите", разказа той. Според Чуков всички са понесли отговорност и дори Нетаняху е заявил готовност да го стори, но "той беше инжектиран от ярост и от желание да се реабилитира – да докаже, че това, което е допуснал, е било субективна грешка".

Международният анализатор коментира и потенциалния емигрантски поток от Близкия изток: "1 млн. са напуснали домовете си в Ливан – огромна част са в териториите на турската автономия. От там пристигат в "обетованата земя Европа".

"Считам, че трябва да се договорят и тази касапница да спре, но не съм оптимист на фона на това, което виждам в момента", каза професорът.

 

Водещи

Най-четени