Путин: България може да загуби продължението на „Турски поток“ 04.12 | 18:00

Страната бави реализацията на проекта, обяви руският президент

От iNews.bg

България бави реализацията на продължението на "Турски поток” на своя територия. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС, предаде БГНЕС.

"Русия ще намери други възможности за реализирането на "Турски поток", ако България не иска", каза още стопанинът на Кремъл.

Той подчерта, че сръбският участък от "Турски поток" вече е готов на 81% и целият тръбопровод се очаква да бъде завършен в близките седмици. Сърбия може да участва в транзита на руски газ през "Турски поток", добави Путин.

Проектът "Турски поток" предвижда изграждането на газопровод с две отсечки, всяка с капацитет по 15,75 милиарда куб.м. газ. Той ще свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. Строителството на газопровода стартира в края на 2014 г., след като "Южен поток", който трябваше да излиза на българския бряг, бе спрян заради това, че не отговаря на европейските изисквания, съдържащи се в Третия енергиен пакет.

Първата отсечка на "Турски поток” ще снабдява с руско "синьо гориво" Турция. След нейното изграждане Москва повече няма да използва маршрута през Украйна и България, а ще доставя газ директно на Турция.

Втората отсечка е предназначена за страните от Балканите и Централна Европа. Предполага се, че тя ще премине през територията на България за Сърбия и Унгария. Така България поне частично ще може да се компенсира транзита, който ще загуби за Турция, този път като обърне потоците от Изток на Запад.

"Газпром" съобщи по-рано, че се провеждат тестове преди пускането в експлоатация на "Турски поток", като двете тръби са запълнени с газ. 

Водещи

Най-четени