Путин и Ердоган обсъдиха Сирия по телефона 12.02 | 14:04

По-рано се появи информация, че сирийската армия обгражда турски войски в Идлиб

От iNews.bg

Руският президент Владимир Путин и турският лидер Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха деескалация на сирийската криза, като заявиха, че руско-турските споразумения трябва да бъдат приложени изцяло, заяви Кремъл.

"Беше отбелязано значението на пълното прилагане на съществуващите руско-турски споразумения", се казва в изявление на Кремъл след телефонния разговор между Путин и Ердоган, предаде БГНЕС. Разговорът е бил по инициатива на Анкара.

"Продължи обсъждането на различни аспекти на уреждането на сирийската криза, предимно в контекста на влошаване на ситуацията в зоната за деескалация на Идлиб. Беше отбелязано значението на пълното изпълнение на съществуващите руско-турски споразумения, включително меморандума от Сочи от 17 септември 2018 г.”, се посочва в изявлението.

Страните се договорили за допълнителни контакти чрез съответните ведомства.

Турският лидер заяви по-рано, че е призовал Владимир Путин да окаже натиск върху сирийския президент Башар Асад във връзка с напрегнатата ситуация около турските наблюдателни пунктове в Идлиб. Ердоган изисква сирийската армия да спре настъплението в провинцията и да изтегли войските от турските наблюдателни пунктове до края на февруари. В противен случай Турция ще отговори на действията на правителствените сили, подчерта Ердоган.

По-рано радио "Спутник" съобщи, че сирийската армия обгражда турски наблюдателни пунктове в Идлиб. 

Водещи

Най-четени