Путин и Тръмп си уговарят среща през юли 03.05 | 09:27

Двамата обсъдиха съвместните действия срещу тероризма в телефонен разговор снощи

От iNews.bg

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп искат да се срещнат на живо по време на или около срещата на Г-20 в Хамбург, която ще се състои на 7 и 8 юли. Тази възможност е била обсъдена от двамата по време на телефонния им разговор снощи, като и двамата са подкрепили идеята. Освен това Путин и Тръмп са разговаряли по още няколко важни въпроса, сред които основно координацията между двете държави при борбата с тероризма, кризата в Сирия, изострилата се в последно време ситуация около Северна Корея, както и самата среща на Г-20 по-следващия месец.

"Бяха обсъдени редица актуални въпроси по отношение на сътрудничеството на двете държави на международната сцена. Акцент бе поставен върху перспективите за координирани действия на Русия и САЩ при борбата с международния тероризъм в контекста на сирийската криза", пише в съобщението на Кремъл. От там отбелязват още и че двамата президенти са засегнали темата за активизиране на диалога между външните министри на двете държави в търсене на варианти за укрепване на режима на прекратяване на огъня в Сирия, както и запазването на действието му и контрола върху него. "Целта на всичко това е да се създадат предпоставки за започване на реален процес на урегулиране на ситуацията в страната", казват още от Кремъл, предаде ТАСС. И добавят, че първите дипломати на двете страни ще имат задачата да информират Тръмп и Путин за постигнатия прогрес в това отношение.

По време на телефонния разговор е била засегната обстойно и опасната ситуация, създала се на Корейския полуостров. Владимир Путин се е застъпил за сдържаност и намаляване на напрежението. Той и американският му колега са се разбрали и за организиране на съвместна работа между двете държави, която да доведе до урегулиране на проблемите чрез дипломатическите канали.

Положителна оценка за разговора между Путин и Тръмп даде и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Преди срещата си с външния министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр той подчерта, че диалогът им е бил много конструктуивен. "Двамата президенти имаха изключително положителен разговор и успяха детайлно да разменят мнения. Ще видим какво ще излезе от това", коментира Тилърсън.

Водещи

Най-четени