Путин предлага на Тръмп удължаване на договора за настъпателни оръжия 06.12 | 15:00

Русия е готова да продължи действието му без каквито и да било предварителни претенции

От iNews.bg

Русия е готова незабавно и без предварителни условия да удължи срока на действие на договора със Съединените щати за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия. Това обяви руският президент Владимир Путин на съвещание в Сочи с ръководството на Министерството на отбраната и предприятия от военнопромишления комплекс, съобщава БНР.

Владимир Путин подчерта, че всички предложения на Русия за удължаването на изтичащия през февруари догодина договор са на масата, но засега няма реакция от страна на партньорите:

"Русия е готова незабавно, колкото се може по-скоро, до края на текущата година, без всякакви предварителни условия, да продължи действието на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия".

Путин за пореден път разкритикува Съединените щати за едностранното им излизане от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Той добави, че Русия не е заинтересована от надпревара във въоръжаването и допълнително разполагане на ракети:

"Както е известно, обявихме едностранен мораториум върху разполагането на такива ракети и предложихме на нашите колеги в Европа и в Съединените щати да се присъединят към него. Засега ни е отговорил единствено президентът на Франция Еманюел Макрон. Няма реакция от другите партньори. Това ни принуждава да предприемем мерки за противодействие на посочените заплахи", посочи руският президент. Путин припомни, че срокът на договора скоро изтича

Договорът Нов СТАРТ (известен в Русия като СНВ-3) между Москва и Вашингтон е подписан през 2010 г. и е в сила до 5 февруари 2021 г. Той може да бъде удължен за не повече от пет години по взаимно съгласие.

Съгласно условията на договора седем години след влизането му в сила всяка от страните съкращава стратегическите си оръжия до 1550 разположени ядрени бойни глави и до 700 балистични ракети и тежки бомбардировачи.

Преди един месец Русия заяви, че вече няма време за договаряне на нов договор, който да замени сегашния Нов СТАРТ. В средата на ноември ръководителят на руското външно разузнаване заяви, че е слабо вероятно договорът да бъде удължен, отбелязва Ройтерс.

Водещи

Най-четени