Пучдемон и половината му министри с европейски заповеди за арест 02.11 | 18:06

За 8 от членовете на уволненото правителство Мадрид поиска арест или сериозни парични гаранции

От iNews.bg

Европол ще търси Карлес Пучдемон и ще го предаде на Мадрид. Испанският прокурор поиска европейска заповед за арест на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон. Искане е отправено и за още четирима членове на старото регионално правителство на автономната област, след като те отказаха да се явят в Мадрид за разпит, предаде БГНЕС. Петимата, за които се смята, че са в Белгия, бяха призовани за изслушване в съда, след като прокурорите ги обвиниха в подбуждане на бунт и злоупотреба с публични средства.

Паралелно с това прокуратурата в Мадрид поиска от испанския Национален съд да постави под стража 8 министри на Пучдемон. Мярката беше поискана, след като общо девет от членовете на регионалния кабинет бяха изслушани в Националния съд във връзка с възможно предявяване на обвинения в бунт, противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства, предаде бТВ. Съдът заяви, че прокуратурата е предложила поставянето на осемте под стража да отпадне, ако платят парична гаранция.

Поискан е арест и за Санти Виля, който се оттегли от каталунския кабинет, преди миналия петък да бъде провъзгласена независимостта, и оттогава лансира идеята за решаване на въпроса чрез преговори с централната власт. За него е поискана парична гаранция в размер на 50 000 евро.

По-рано днес испанският върховен съд отложи за следващата седмица изслушването на шестима каталунски депутати, разследвани за бунт след обявяването на независимостта. В съда за изслушване пристигна отстраненият от длъжност председател на каталунския парламент Карме Форкадел, срещу която също се води разследване за бунт. След обявената независимост бяха призовани да се явят в съдилища общо 20 бивши депутати от регионалния парламент.

Водещи

Най-четени