Пучдемон се обяви за правителство в изгнание 07.11 | 16:31

Мадрид подготвя вълна от насилие, затова избягахме с министрите си в Белгия, каза той

От iNews.bg

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви, че е избягал в Белгия, защото Мадрид подготвял "вълна на потисничество и насилие" срещу неговото сепаратистко движение. Политикът, чийто кабинет обяви независимост от Испания миналия месец, а след това беше уволнен от централните власти в Мадрид, през миналата седмица избяга в Белгия. Където обаче е изправен пред екстрадиция по обвинения в бунт и дори за кратко бе в полицията след издадената от Испания европейска заповед за арест.

"Аз съм абсолютно убеден, че испанската държава подготвя сурова вълна от репресии и насилие, за които всички щяхме да бъдем отговорни", каза той пред каталунското радио, предаде БГНЕС. Пучдемон каза също, че той и четирима бивши министри представляват "правителството в изгнание" на Каталуния в Белгия. Той обаче не обясни как пътуването му извън Испания предотвратява насилието, което твърди, че Мадрид планира.

След незаконния референдум на 1 октомври, каталунският парламент обяви независимост - ход, непризнат от Мадрид или друго правителство. Испания отговори на това, като прекрати автономията на богатата област. След това бяха насрочени регионални избори за 21 декември. Пучдемон вече заяви, че е готов да участва в новото гласуване. Той и четиримата други бивши министри ще се явят пред белгийски съдия следващата седмица по искането на Испания за екстрадиция.

Водещи

Най-четени