Първият президент на Беларус: Путин иска България в бъдещата си руска империя 08.09 | 11:18

"Хората в Беларус протестират против несправедливостта"

От iNews.bg

"Хората в Беларус протестират против несправедливостта. Тя е предизвикана от Лукашенко, от неговата необразованост, алчност, от начина, по който управлява, от фалшификациите на изборите и от желанието му да върне Беларус в орбитите на нещо на нов Съветски съюз". Това заяви първият президент на свободна република Беларус Станислав Шушкевич в предаването "Свободна зона с Георги Коритаров". 

"Тук се намесиха и други външни сили. Става въпрос за демократична Европа от една страна, която осъжда режима на Лукашенко и иска нашата страна да се завърне към принципите на свободата и на плурализма. Втората сила е Кремъл. Русия се радва на проблемите в Беларус. Владимир Путин нееднократно е казвал, че подготвя въоръжени сили, които в случай на нужда да се намеся и даже да се опитат да върнат Беларус в орбитите на едни много преки зависимости от Русия", каза още Шушкевич.

"В момента Путин и Лукашенко са се обединили като усили и натрапват страх на беларуските граждани и резултатите са налице. Петима души вече са загинали в резултат на протестите, има множество арестувани, ранени и изчезнали. Лукашенко няма друг изход, освен да се държи като подчинен на Кремъл и да провежда такива политики, които възпроизвеждат зависимост на Беларус от Русия. Да се противостои на такава несправедливост и на такава дива сила, която се прилага срещу гражданите на Беларус, е изключително трудно. Протестиращи студенти се изключват от университетите, стачкуващи са уволнени от работа. Ако проблемът опираше само до Лукашенко, ние щяхме да го разрешим със собствени сили. Но при положение, че зад всичко това стои Владимир Путин, ми е много трудно да предскажа как ще завърши ситуацията", категоричен е Шушкевич.

"Владимир Путин многократно е заявявал, че иска да възстанови влиянието на Кремъл в онези страни, където Русия е имала традиционно влияние. Говорим за държави като България, като Беларус, а и други. Т.е., той иска да създаде империя от нов тип. Навремето ние разрушихме "затвора на народите", какъвто беше Съветският съюз. Сега обаче Путин иска да се върне обратно към създаването на руска империя, която да наподобява СССР. В желанието си да постигне това внушава, че в момента демократичният свят се обединява срещу Лукашенко и срещу Русия, което е грандиозна лъжа", коментира бившият държавен глава на Беларус. 

"Лукашенко е в тежка пряка зависимост от Русия. Беларус е страна с огромен дълг и имаме много проблеми. От друга страна Путин засилва влиянието си в държавата ни. Нашият шанс е в младите хора, които се надявам чрез своите протести никога да не допуснат независимостта на Беларус да бъде ликвидирана чрез завръщането ѝ в някаква близка имперска орбита на Русия. Впрочем, руска империя без Украйна и Беларус е невъзможна. Ето защо това са основните държави, които са подложени на натиск", заключи Станислав Шушкевич.

Водещи

Най-четени