Рекорден наплив от българи и румънци във Великобритания 23.02 | 14:14

От останалите източноевропейски държави-членки обаче се наблюдава спад на потока

От iNews.bg

Великобритания се оплака от рекорден наплив от имигранти от България и Румъния. Въпреки че страната няма да е още дълго член на ЕС и съответно статутът на европейските граждани ще се промени драстично, нашенци и северните съседи не спират да се заселват в Обединеното кралство. Броят им е дори е достигнал рекордни нива.

Според британската Служба за национална статистика. За периода септември 2015-септември 2016 г. пристигналите от двете страни са се увеличили с 19 000 души, достигайки до общо 74 000 души, предаде БГНЕС. Което според властите е най-високата бройка, регистрирана до момента.

Въпреки рекордните резултати, от службата предупреждават, че все още е рано да се каже какъв ще е цялостният ефект от него върху миграцията. Те посочват също, че цялостната имиграция в страната отбелязва лек спад, достигайки до 273 000 души годишно. Това е намаление с 49 000 души – промяна, която "не е статистически значима". По-рано правителството заяви, че си поставя за цел падане стойностите й до под 100 000 души на година.

Увеличението на имиграцията от България и Румъния се компенсира отчасти от лекия спад (с 10 000 души) на пристигащите хора от страни като Полша, Литва и Латвия Според статистиката 65 000 граждани на страни от ЕС са пристигнали във Великобритания и 164 000, които не са от държави в ЕС. От Великобритания за изминалата година са си тръгнали 56 000 британски поданици.

"Въпреки че нетната миграция за предходните 12 месеца до септември 2016 не отбелязва статистически значима промяна, можем да видим намаляване на нетната миграция сред граждани на страните от ЕС-8 (Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения) и граждани извън ЕС от Африка, Америка и Океания", посочват от статистическата служба. "Макар да наблюдаваме спад в нетната миграция на граждани от страните от ЕС-8, съществува продължително увеличение в имиграцията от Румъния и България, така че е прекалено рано да се каже какъв ефект резултатите от референдума имат на дългосрочната международна миграция", се казва още в текста.

Водещи

Най-четени