Румъния прави референдум за/против еднополовите бракове 06.10 | 13:31

Законът да описва семейството като брак между мъж и жена, е предложението

От iNews.bg

В Румъния днес и утре се провежда референдум относно дефиницията за семейство, съобщава БНТ. За да бъде валиден, трябва да участват над 30% от регистрираните 18 милиона румънски гласоподаватели.

Избирателите са призовани да се произнесат по въпроса да бъде ли променена дефиницията, дадена от член 48 на румънската Конституцията, който понастоящем определя семейството като доброволен съюз между съпрузи. Промяната, която се предлага, е законът да описва семейството като брак между мъж и жена.

Според мнозина това би представлявало юридическа забрана на еднополовите бракове. Според други, вотът е напълно излишен, тъй като тези бракове и без това не са разрешени в Румъния.

Референдумът беше свикан, след като неправителствената организация "Коалиция за семейството" събра три милиона подписа в подкрепа на промяната.

След като румънският сенат реши допитването да се проведе, "Амнести Интернешънъл" и други международни организации внесоха жалба срещу него в Конституционния съд, който на свой ред се произнесе референдумът да се състои.

Водещи

Най-четени