Русия и Китай подписаха споразумения за милиарди долари 08.05 | 19:03

Двете страни ще си сътрудничат при изграждането на Евразийския икономически съюз и икономическия пояс "Пътят на коприната"

От iNews.bg

Руският президент Владимир Путин и китайският държавен глава Си Цзинпин подписаха множество споразумения в руската столица, включително инфраструктурни заеми на стойност милиарди долари за Русия, съобщи Асошиейтед прес.

Си Цзинпин е на посещение в Москва по повод 70-ата годишнина от разгрома на нацистка Германия през Втората световна война. Той е сред 30-те чуждестранни високопоставени личности, които присъстват на честванията в руската столица, но парадът на "Червения площад" бе пренебрегнат от западните лидери в знак на неодобрение на ролята на Москва в украинската криза.

Путин и Си Цзинпин присъстваха на подписването на 32 договора, включително на заем, възлизащ на 300 милиарда рубли (6 милиарда долара) за изграждането на високоскоростна железопътна магистрала.

Китайският президент покани руския си колега да присъства на 3 септември на честванията по случай 70-годишнината от победата над японския милитаризъм и края на Втората световна война. Путин прие, като отбеляза, че двете страни са пострадали най-много през войната, информира Ройтерс.

По думите на китайския президент разговорите са показали, че Пекин и Москва имат еднакви виждания по много световни проблеми.

Русия и Китай подписаха споразумение на стойност 25 милиарда долара за китайско кредитиране на руски компании. Русия и Китай се споразумяха да създадат инвестиционен фонд на стойност 2 милиарда долара, предназначен за проекти от селскостопанския сектор в двете страни.

Освен това двете страни планират да създадат зона за свободна търговия между техните ключови селскостопански региони, допълни в."Уолстрийт джърнъл".

Ръководителят на руския газов гигант Газпром Алексей Милер и вицепрезидентът на Китайската национална петролна корпорация (CNPC) Ван Дунзин подписаха споразумение за основните условия за доставка на газ от Русия към Китай по "западния маршрут", информира ТАСС.

Планираният обем на доставки е до 30 милиарда кубични метра, отбелязва АП.

Путин и Си Цзинпин подписаха съвместно заявление за сътрудничество при изграждането на Евразийския икономически съюз и икономическия пояс "Пътят на коприната", съобщи ТАСС. Документът е утвърден от двамата лидери след края на двустранните преговори в Кремъл.

Както съобщи по-рано днес говорителят на президентската администрация в Москва Дмитрий Песков именно въз основа на този документ ще се изграждат много проекти, например строителството на високоскоростната железопътна магистрала Москва-Казан. Русия и Китай се договориха също таза за избягване на двойното данъчно облагане при кредитите, както и за избягване на укриването на данъци върху доходите.

Измененията предвиждат, ако руска банка например е взела кредит от китайска банка в Русия, данъкът върху лихвите да бъде за Китай.

Водещи

Най-четени