Русия с доказателства – това не е първата химическа атака 04.09 | 21:30

Опозиционерите разполагат с химическо оръжие и са готови да го използват

От Антония Михайлова

Външното министерство на Русия отговори на запитванията от американските и френските власти за наличието на доказателства за прилагане в Сирия на химическо оръжие от правителствените войски.

В сряда пресслужбата на дипломатическото ведомство публикува данните от собствено разследване на аналогично военно престъпление, извършено от противниците на Башар Асад, както изяснява външното министерство на Русия.

По такъв начин руската страна опроверга твърденията на американците и подкрепи гледната си точка по този въпрос – така наречените опозиционери разполагат с химическо оръжие и те са готови да го използват, пише NEWSru.

"Трагедията, в резултат на която загинаха 26 граждански лица и военнослужещи от сирийската армия и още 86 души получиха поражения в различна степен, се е случила на 19 март тази година (в предградието на Алепо – Хан ал Асал – бел. ред.). Резултатите от анализа на пробите, проведен по молба на сирийските власти в руски лаборатории, сертифицирани от Организацията за забрана на химическо оръжие, на 9 юли са били предадени на генералния секретар на ООН във връзка с обръщението на властите на Сирия към последния за провеждане на независимо разследване", се казва в изявлението на руското външно министерство.

Основните изводи на руските специалисти се състоят в следното. Първо, приложеният боеприпас не принадлежи на сирийската армия и е изготвен саморъчно по типа на параметрите на реактивните неуправляеми снаряди, произвеждани на север в Сирия от т.нар. бригада на Башаир ан Наср.

Второ, за приготвянето на боеприпаса като взривен заряд е използван хексоген, който не се използва в химическите боеприпаси, отбелязват дипломати. И трето, в пробите с боеприпаса и в образци от почвата са открити синтезираните не в промишлени условия вещества с нервнопаралитично действие зарин и диизопропилфторфосфат, който в годините на Втората световна война е използван от западните страни като химическо оръжие, изяснили специалистите.

Представените данни не са нови, за наличието на доказателства за виновността на бунтовниците в тази атака руските дипломати са съобщили още в средата на лятото. Но конкретните изводи на експертизата до този момент не са били обнародвани.

"Подчертаваме, че руският доклад е пределно конкретен. Той представлява научно-технически документ с обем около 100 страници, с многобройни таблици и диаграми от спектралния анализ на пробите. Разчитаме, че той съществено ще помогне в разследването на сегашния инцидент по линия на ООН. За съжаление то и досега не е започнало", отбелязват руските дипломати.

Те обясняват мотивите за публикуването на резултатите от разследването. "Обръщаме внимание на масираното разпространение в информационното пространство на различни материали, призвани – още преди появата на резултатите от разследването на ООН – да възложат отговорността за възможно прилагане на химическо оръжие в Сирия на официален Дамаск. По такъв начин "се подготвя почвата" за силова акция срещу него. С отчет на това смятаме за възможно да споделим основните изводи от руския анализ на пробите", отбелязват дипломатите.

Атаката срещу Сирия заплашва с ядрена катастрофа

Военна намеса на Запада в сирийския конфликт може да постави под заплаха ядрената безопасност на региона, заяви междувременно говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич. "Силова акция срещу тази страна може да засегне чувствителни от гледна точка на ядрената безопасност и ядреното неразпространение обекти", цитира дипломата РИА Новости.

"Така в случай на преднамерено или непреднамерено попадане на боен заряд в намиращия се под Дамаск миниреактор, източник на неутрони, последствията може да бъдат катастрофални – вероятно заразяване на прилежащите територии с високообогатен уран и продукти на разпада, както и фактическа невъзможност да се осигурят последващ отчет, контрол и съхранение на намиращия се в дадения обект ядрен материал", отбелязал Лукашевич.

Водещи

Най-четени