Руска плаваща АЕЦ ще мине по Северния морски път 30.06 | 14:14

Тя ще доставя електроенергия на населени места и компании, които добиват въглеводороди и скъпоценни камъни в района на Чукотка

От iNews

Следващия месец руската плаваща атомна електроцентрала, наречена "Академик Ломоносов", ще мине по Северния морски път до крайната си дестинация в Далечния Изток, предава БГНЕС.

Това е част от амбицията на Русия да разполага с електричество в богат на минерали регион. 144-метра дългата платформа, оцветена в цветовете на руския флаг, ще плава до малкия арктически пристанищен град Певек, на над 6000 км. от Москва, уточняват от си Ен Ен. Тя ще доставя електроенергия на населени места и компании, които добиват въглеводороди и скъпоценни камъни в района на Чукотка.

Също така се работи и за по-широка програма: подпомагане на амбициозните арктически планове на президента Владимир Путин, които създават геополитически проблеми в Съединените щати.

"Адмирал Ломоносов" ще бъде най-северно разположената работеща ядрена централа в света и е от ключово значение за плановете за икономическо развитие на региона. Около 2 милиона руснаци живеят близо до арктическия бряг в села и градове, подобни на Певек, селища, които често са достъпни само със самолет или кораб, ако времето позволява. Но те генерират до 20% от БВП на страната и са ключови за руските планове за използване на скритите арктически богатства на нефт и газ, тъй като сибирските резерви намаляват.

На теория плаващите атомни електроцентрали биха могли да помогнат за снабдяването с енергия на отдалечени райони без дългосрочни ангажименти – или без да изискват големи инвестиции в конвенционални електроцентрали в предимно необитаеми области.

Но концепцията за ядрен реактор, разположен в Арктическо море, предизвика критики от страна на еколозите. "Академик Ломоносов" беше наречена от Грийнпийс "Чернобил на лед” или "плаващ Чернобил” още преди възраждането на интереса на обществото към катастрофата от 1986 г. благодарение до голяма степен на едноименния телевизионен сериал на HBO.

Росатом, държавната компания, отговаряща за руските ядрени проекти, се бори срещу този прякор, заявявайки, че подобни критики не са основателни.

"Напълно не е оправдано да се сравняват тези два проекта. Това са неоснователни претенции, просто начинът, по който самите реактори работят, е различен”, заяви Владимир Ириминку, главен инженер по опазване на околната среда на "Ломоносов". "Разбира се, че това, което се случи в Чернобил, не може да се повтори …. И тъй като тя ще бъде разположена във водите на Арктика, ще се охлажда постоянно и няма да има недостиг на студена вода.”

Самата идея не е нова, припомня си Ен Ен – американската армия използва малък ядрен реактор, инсталиран на кораб в Панамския канал в продължение на почти десетилетие през 60-те години. За граждански цели американска енергийна компания PSE & G поръча плаваща централа да бъде разположена край бреговете на Ню Джърси, но проектът беше спрян през 70-те години на миналия век поради обществената опозиция и опасенията за околната среда

Водещи

Най-четени