Руските военни искат пак да бомбардират Алепо, Путин ги отряза 28.10 | 19:24

Това не е подходящо в момент, когато се договаря удължаване на хуманитарната пауза, смята руският президент

От iNews.bg

Руските военни искат разрешение от Кремъл да възобновят бомбардировките над Алепо. От Генщаба са се обърнали към Владимир Путин в ролята му на главнокомандващ на войските с молба да позволи въздушни удари по терористичните групировки. Като причина за това се посочва активността на джихадистите в последно време, която е довела до смъртта на мирни жители на сирийския град.

Новината съобщава началникът на главното оперативно управление на Генщаба на руската армия генерал Сергей Рудской. Той допълва, че молбата е отправена с мотивите, че "не спира гибелта на мирни жители и терористите са възобновили активните бойни действия срещу правителствените войски на Сирия, предаде БГНЕС. Руской припомни, че руската и сирийската авиация вече 10 ден не нанасят удари по Алепо.

 

Руският президент обаче е отказал да одобри възобновяването на бомбардировките. Според него подобен подход е неправилен в момент, когато се правят опити за договаряне на нова хуманитарна пауза в бойните действия, съобщава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Руският президент смята за нецелесъобразно възобновяването на въздушните удари на този етап. Той има предвид възможността за удължаване на действието на хуманитарната пауза, по време на която болните, ранените, а също и бойците, които желаят, да напуснат града. Освен това е много важно да дадем възможност на нашите американски партньори да изпълнят поетите от тях по-рано ангажименти по отношение на разделянето на т.нар. умерена опозиция от терористичните групировки", обяснява Песков, цитиран от ТАСС.Водещи

Най-четени