Руският вицепремиер прелетя над Украйна въпреки забраната 10.05 | 17:50

Следващият път смята да използва бомбардировач

От Теодора Кокаланова

Самолетът на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин излетя от Кишинев въпреки забраната на Украйна и Румъния той да използва въздушните им пространства, съобщи ИТАР-ТАСС. 

Рогозин бе в Тираспол - столицата на сепаратисткия анклав в Молдова за местния парад за Деня на победата. По думите му Румъния, по настояване на САЩ, е затворила въздушното си пространство за него, а Украйна изобщо не желае да го пусне. 

Руският вицепремиер имаше същите транспортни проблеми и преди два дни, когато пътуваше за непризнатата Приднестровска република. Самолетът му, насочил се за кацане в Кишинев, не бе пропуснат през небето на Украйна и той бе принуден да лети през България и Румъния, допълва БТА. 

"Добре, че Украйна не е голяма колкото Русия, защото трябваше да я заобикаляме 20 часа", а сега това отнело само 4, часа и половина", написа Рогозин в социалната мрежа Twitter. След кацането вицепремиерът съобщи, че въздушните диспечери на България и Румъния питали пилота дали на борда има "забранен пътник".

"Смятаха да вдигат срещу нас въздушни прехващачи", зави Рогозин. Във Facebook вицепремиерът излага обясненията на румънската страна, в които се казва, че неговото прелитане през румънското въздушно пространство било забранено заради санкциите на ЕС.

Украинската страна пък обяснила забраната за прелитане над нейна територия на самолета с който пътувал Рогозин, като "грубо нарушаване на правилата за използване на въздушното пространство на Украйна чрез кацането на затвореното летище на Симферопол".

В Twitter Рогозин, който е и специален представител на руския президент за Приднестровието, обяви че и занапред ще лети до Тираспол, като добавя, че "следващия път ще се качи на Ту-160" - свръхзвуковия стратегически бомбардировач-ракетоносец с изменяема геометрия на крилата". 

Водещи

Най-четени