Руски дипломат намекна – Кремъл може да си прибере Аляска 24.03 | 12:03

Майтап, майтап, ама...

От Филипа Тодева

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав информира, че Русия фокусира голяма част от военните с по източната граница на Украйна и алармира, че Преднестровието, може да бъде следващата мишена на Кремъл.

Брийдлав определи руските военни части не просто като внушителни, но и като много добре подготвени и готови за действие. Натовският генерал не скри притеснението си. Изглежда, че струпването на руски войски притеснява доста и Белия дом, откъдето заявиха, че след анексирането на Крим вече не е сигурно на какво още е готов Владимир Путин, пише Guardian.

Западната дипломация алармира постоянно, че сега действията на Кремъл ще бъдат насочени към дестабилизация на Украйна и саботаж на прозападното правителство в Киев. Допуска се дори, че Путин ще се опита да създаде "зона на руско влияние" в южната и източната част на Украйна, като отреже достъпа на Киев до Черно море.

Украинският външен министър Андрий Десчица също изстреля песимистични нотки, като предупреди, че шансовете за война между Русия и Украйна нарастват. Министърът на отбраната Андрий Парубий пък заяви, че руснаците могат да ударят всеки момент. "Целта на Путин не е Крим, а цяла Украйна", отбеляза той.

Отговорът на Русия не закъсня. Но бе шеговито поднесен от представителя на Русия в ЕС Владимир Чижов. Американският сенатор Джон Маккейн смята, че трябва "да се следи Молдова" да бъде анексирана от Русия.

В интервю за BBC Чижов каза, че не Молдова, а "Аляска трябва да се следи". Той припомни, че Аляска вече е била част от Русия, но побърза да обясни, че не говори сериозно. Относно Украйна Чижов каза, че Руската федерация иска тя да преодолее политическата криза вероятно чрез преминаване към модел на управление "федерация".

"Ние не се страхуваме", спокойно отговори той по отношение заплахите за санкции срещу Москва, намеквайки, че ако реши, Кремъл може да спре кранчето на газа.

Водещи

Най-четени