Руснаците започнаха да се изтеглят от Сирия 15.03 | 09:23

В база „Хмеймим” подготвят самолетите за прехвърляне, ПВО-тата обаче остават

От Кристиан Костурков

Руснаците още днес започват да се изтеглят от Сирия. След като снощи Владимир Путин разпореди прехвърляне на основната част от въоръжените сили отново на родна земя, още тази сутрин техническият персонал на авиобаза "Хмеймим” е започнал подготовка на бомбардировачите за дълги полети до летища на руска територия. Личният състав вече товари на транспортните самолети оборудване, технически средства и друго имущество на дислоцираните в Сирия части, съобщава руското Министерство на отбраната.

Самолетите от база "Хмеймим” ще бъдат върнати обратно по пунктовете си на постоянна дислокация на територията на Руската федерация. Те ще летят на групи, съставени от бомбардировачи, изтребители и транспортни самолети. Предвид дългите полети, които предстои да бъдат извършени, машините ще направят междинни кацания за дозареждане с гориво и проверка не техническото състояние на летища на руска територия.

По-рано обаче стана ясно, че не цялата бойна техника ще бъде изтеглена от Сирия. Определена част от самолетите ще останат в база "Хмеймим” и при нужда ще осъществяват бойни полети. Руснаците няма да изтеглят и разположените там системи за ПВО С-400, които бяха изпратени в Сирия след като турските ВВС свалиха бомбардировача Су-24.

Водещи

Най-четени