САЩ Южна Корея ще тренират въздушни удари срещу ядрени обекти на Пхенян 20.09 | 11:29

Северна Корея с поредна стъпка към получаването на междуконтинентална балистична ракета

От iNews.bg

ВВС на САЩ и Южна Корея ще проведат през октомври съвместни военни учения по унищожаване на ядрените обекти на Северна Корея, съобщи Korea Times. По данни на изданието маневрите ще са под кодовото наименование Red Flag и ще се проведат в Аляска. "Южнокорейското правителство ще изпрати за маневрите 8 изтребителя F-15K и два военнотранспортни самолета С-130Н. От американска страна ще се включат 50 изтребителя, след които F-16 и F-15С", пише изданието.

В хода на маневрите, освен нанасяне на удари по наземни цели, ще бъдат отработване и различни варианти на въздушен бой. Ще има и тренировки за използване на специални умни бомби за унищожаване на подземни бункери. В информацията се допълва, че в маневрите също така може да се включат бойни самолети от Нова Зеландия и други страни от НАТО, предаде БГНЕС.

Според източник от военното министерство в Сеул маневрите са своеобразен отговор на нарастващата военна заплаха от страна на режима на Ким Чен Ун. На 5 септември Северна Корея изстрела три балистични ракети "Нодон" в акваторията на Японско море. Те прелетяха около 1000 км и паднаха в изключителната икономическа зона на Япония. На 9 септември Пхенян извърши петия си подземен ядрен опит, който беше най-мощния в историята на севернокорейските ядрени изпитания.

В същото време Пхенян не спира своите опити и обяви, че е провел успешно такъв с нов тип ракетен двигател. Той позволява за се изстрелват различни видове спътници, включително и такива за глобално наблюдение на Земята. Това е стъпка напред към усилията на Пхенян да се сдобие с междуконтинентални балистични ракети.

Има експерти, които смятат, че Пхенян може да отпразнува на 10 октомври годишнина от основаването на Партията на корейските трудещи се с изстрелването на сателит. Ким Чен Ун изрази желание до няколко години страната да притежава геостационарни сателити.

Най-затвореният режим в света извърши няколко опита за изстрелване на ракети с голям обсег, които представи като изстрелване на сателити. Последният такъв тест бе на 7 февруари.

На 9 септември Северна Корея съобщи за успешното провеждане на поредното ядрено изпитание. Бе съобщено също, че тя разполага с ядрени бойни глави за своите ракети. По данни на южнокорейските военни мощността на взривното може да е била 10 килотона. Това почти два пъти превишава мощността на ракетата през януари – 6 килотона. Проведените в началото на септември ядрени изпитания се оценяват като най-мащабните в историята на Северна Корея. На ракетния полигон е бил и северокорейския ръководител Ким Чен Ун. Той е призовал учени, ръководители и технически персонал възможно най-скоро да успеят да подготвят изстрелване на сателит.

Водещи

Най-четени