САЩ заплашиха ООН: Щом няма решение за Сирия, ще действаме сами! 06.04 | 11:05

Уотребата на химически оръжия в Идлиб от Асад е "червена линия", чието пресичане ще бъде последвано от военни действия, предупреди Тръмп

От iNews.bg

Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли заплаши, че може отделни държави да са "принудени да действат", ако не се стигне до общо решение на световната организация за ситуацията в Сирия, предаде Ройтерс. Тя отправи предупреждението по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН по повод химическа атака в град Хан Шейхун в сирийската провинция Идлиб.

Обгазяването предизвика смъртта на десетки цивилни, сред които и много деца. Западът обвини за атаката режима на сирийския президент Башар Асад, а Русия твърди, че сирийската армия е уцелила складове с химически арсенал на опозицията.

"В живота на държавите има моменти, когато сме принудени сами да действаме", гласи предупреждението на американския посланик в ООН, цитирано от Ройтерс. По думите й "Асад, Русия и Иран не се интересуват от мир", а "сирийското правителство, водено от човек без съвест", е извършило "нечувани жестокости срещу собствения си народ".

Руският зам.-посланик в световната организация Владимир Сафронков отбеляза на свой ред, че именно думи на предишния президент на САЩ Барак Обама са предизвикали подобни атаки в Сирия. Той визираше изявлението на Обама от 2012 г., че употребата на химически оръжия е "червена линия", чието пресичане ще бъде последвано от военни действия.

"Това решение послужи като отправна точка за бъдещи провокации от терористи и екстремистки структури чрез употреба на химически оръжия. Те целят да дискредитират официалния режим в Дамаск и да създадат претекст за използване на военна сила срещу суверенна държава", заяви Сафронков пред Съвета за сигурност на ООН.

Попитан от британския му колега какъв е отговорът на Русия на химическата атака в Идлиб, той отговори лаконично, че Москва има различни планове, но основният е борба срещу тероризма.

Междувременно френският посланик в ООН Франсоа Делатр коментира пред журналисти, че в случая "става въпрос за военни престъпления" и призова Русия да упражни "много по-силен натиск" върху режима на Асад. "Честно казано се нуждаем и от Америка, която е ангажирана с решение по въпроса за Сирия и която ще застане зад него с цялата си тежест", добави Делатр.

Великобритания, САЩ и Франция са вносителите на проекторезолюция в Съвета за сигурност, която би осъдила химическата атака. Русия обаче описва текста ѝ като "недопустим", а говорител на външното министерство в Москва го нарече дори "антисирийски" и създаващ възможност напрежението в региона допълнително да нарасне. В същото време американският президент Доналд Тръмп осъди извършената "ужасяваща химическа атака" в Сирия срещу "невинни хора, малки деца и дори малки хубави бебета". "Тези омразни действия на режима на Асад не може да бъдат толерирани", заяви държавният глава на САЩ по време на пресконференция с йорданския крал Абдула Втори, чиято страна е във военната коалиция, начело със САЩ, срещу джихадистката групировка в Ирак и Сирия.

От думтие на Тръмп стана ясно, че атаката в Идлиб е "оскърбление за човечеството", което е променило отношението му към сирийския му колега Башар Асад. Американския президент добави, че химическата атака "прекрачи много червени линии", напомняйки за изказването на предшественика му Обама през 2012 г.

"Ще унищожим ИД и ще защитим цивилизацията. Нямаме друг избор", заяви Тръмп на пресконференцията си с йорданския крал.

Въпреки острото му изявление засега Вашингтон продължава да не се присъединява към общите призиви към диктатора Асад да напусне властта, които бяха подновени от Париж и Берлин. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън все пак отправи предупреждение към Русия да преосмисли своята подкрепа за Асад. "Няма съмнение в нашия ум, че сирийският режим под ръководството на Башар ал-Асад е отговорен за тази ужасна атака. И ние смятаме, че е време за руснаците да помислят внимателно за своята продължаваща подкрепа за режима на Асад", заяви Тилърсън, цитиран от Франс прес.

"Руската федерация и нейните въоръжени сили продължават операциите в подкрепа на антитерористичните операции за освобождаване на Сирия, които водят въоръжените сили на Сирийската арабска република", коментира говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, в отговор на въпрос ще продължи ли Москва да подкрепя президента на Сирия.

Водещи