САЩ изпраща близо 6000 военни в Източна Европа, някои идват у нас 04.11 | 09:08

Контингентът ще проведе учения в Полша, после се разпръсква в България, Румъния и балтийските страни

От iNews.bg

Числеността на допълнителната бронетанкова бригада на САЩ, която тази зима ще бъде изпратена в Европа, ще бъде 4000 души. Става въпрос за Трета бронетанкова бригада от Четвърта пехотна дивизия, разположена във Форт Карсън в Колорадо. В Европа ще бъдат изпратени около 4000 военнослужещи. Освен това Пентагонът ще изпрати в района 1750 войници, числящи се към Десета авиационна бригада от Десета планинска дивизия.

По-рано секретарят по отбраната на САЩ Аштън Картър обяви, че допълнителната бронетанкова бригада ще пристигне през февруари от Колорадо. "Първоначално тя ще проведе учения в Полша. След това бригадата ще изпрати подразделения с размера на рота в България, Румъния и балтийските страни", каза Картър, предаде БГНЕС. Според него, в бившите съветски балтийски републики тези части ще останат "до пристигането на батальони на НАТО", а след това - през юни и юли бригадата ще проведе ученията "Сейбър страйк" в Полша, Латвия, Литва и Естония, както и маневрите "Суифг риспонс" "Сейбър Гардиън" и "Ноубъл партнър" в България, Румъния и Грузия.

Един батальон от бригадата ще бъде изпратен и в Румъния. Както обясни Аштън Къртър, този батальон ще влезе в състава на тренировъчната бригада на НАТО, която алиансът реши да сформира в Румъния да засилване на позициите си в Черно море.

Водещи

Най-четени