САЩ изпраща 5000 войници в Източна Европа 21.06 | 19:15

Прехвърлянето им ще започне през януари догодина, а през февруари вече ще са на позиции

От iNews.bg

Американската армия изпраща моторизирана бригада, наброяваща около 5000 човека, в Източна Европа. Целта е да се укрепи източният фланг на НАТО. Това съобщава посланикът на САЩ в Полша Дол Джоунс, предаде ТАСС. Войниците ще бъдат част от съвместните батальони, за които по-рано този месец обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Отделните членове на НАТО ще имат участие в създаването на тези формирования в Полша и в Балтийските държави. Но конкретна информация за това колко войници и в каква конфигурация ще отдели всяка страна ще стане ясно на срещата на Алианса във Варшава. Що се отнася до ангажиментите на САЩ по отношение на източния фланг, засега се знае, че в този район ще бъде разположена моторизирана бригада от около 5000 души. Все още не можем да обявим обаче конкретика около това как ще се случи всичко”, казва Джоунс, цитиран от "РИА Новости”.

Посланикът на САЩ в Полша отбелязва още, че прехвърлянето на войниците ще започне през януари догодина. Бригадата ще бъде напълно предислоцирана в посочените държави около месец по-късно. Според Джоунс по същото време вече ще са там и войниците от останалите натовски държави.

Водещи

Най-четени