САЩ изтеглят от Афганистан 33 000 войници до лятото на 2012 г. 23.06 | 10:39

Това обяви президентът Обама в специално обръщение

От Петя Михайлова

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че целият допълнителен контингент от 33 000 американски военнослужещи ще бъде изтеглен от Афганистан до следващото лято в резултат на прогреса във войната с талибаните, съобщи lenta.ru

В телевизионно обръщение от Белия дом Обама заяви, че "до края на тази година има възможност за изтеглянето на 10 000 военнослужещи, а до следващото лято у дома ще бъдат върнати общо 33 000 войници”.

Обама взе решението за изпращане на допълнителния контингент от 33 000 военнослужещи през декември 2009 г. в опит да обърне развитието на войната с талибаните.

В речта си Обама потвърди, че по-нататъшните планове за изтегляне на американските войски от Ирак ще бъдат основна тема на срещата на НАТО, която ще се проведе през май 2012 г. в Чикаго.

Пълното изтегляне на американците от Афганистан е предвидено за 2014г.

В обръщението си Обама заяви още, че в процеса на политическо урегулиране в Афганистан могат да вземат участие всички групи от афганистанския народ, в т.ч. и движението на талибаните. Той уточни, че участието на талибаните в следвоенния живот на страната е възможно, само ако се откажат от насилието и връзките с "Ал-Кайда" , както и ако спазват конституцията на Афганистан.

Водещи

Най-четени