САЩ иска от талибаните да сключат споразумение 28.07 | 12:00

След това може да започнат и преки преговори между организацията и властите в Афганистан

От iNews.bg

Специалният представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад заяви, че преките преговори между афганистанските власти и талибаните ще започнат след сключването на споразумение между Вашингтон и движението, предадоха БНТ и БГНЕС.

"В Кабул се водят много разговори за вътрешноафганистанските преговори. Искам да хвърля светлина върху ситуацията: тези преговори ще се състоят, след като сключим наши собствени споразумения с табиланите", написа той в Туитър. "След това ще се проведат разговорите между талибаните и националните преговорни групи, в които ще влязат членовете на правителството, видни представители на политическите партии, гражданското общество и жените", добави той.

В събота афганистанският министър по въпросите на мира Абдул Салам Рахими заяви, че междуафганистанските преговори ще започнат през следващите две седмици. На 7 и 8 юли в катарската столица Доха де проведе третата межафганистанската конференция. В нея участваха делегация на катарския политически офис на талибаните и афганистански политици. Представители на афганистанското правителство присъстваха в лично качество. След края на конференцията участниците в нея приеха съвместна декларация, в която се договориха за освобождаване на пленниците, ранените, болните, а също така осигуряване на безопасността на цивилните обекти.

Халилзад в момента е на работно посещение от 22 юли до 1 август. Той ще посети Афганистан и Катар. В Кабул той провежда консултации с правителството на Афганистан във връзка с по-нататъшните действия за мирно урегулиране.

Водещи

Най-четени