САЩ и Китай може да приключат търговската война до 4 седмици 05.04 | 13:47

Ако сделката бъде договорена, пак ще се срещна със Си Цзинпин, отново обеща Тръмп

От iNews.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че търговската сделка с Китай все още не е готова, но очакваното споразумение вероятно ще бъде оповестено през следващите четири седмици, предаде БНР. След срещата в четвъртък с китайския вицепремиер Лю Хъ в Овалния кабинет на Белия дом, Тръмп подчерта, че напредъкът в преговорите се прави "с бързи темпове" и че има "добър шанс" сделката да се случи. "Ако обаче не бъде постигнато споразумение, би било трудно за нас да позволим на Китай да търгува със САЩ", допълни той.

Остават да бъдат решени проблемите с кражбата на интелектуална собственост и с "определени" митнически тарифи, като някои от тях ще бъдат обсъдени по-късно през деня, отбеляза Доналд Тръмп. Американският президент отново подчерта, че ще проведе среща на върха с китайския си колега Си Цзинпин, само ако търговската сделка бъде договорена.

Междувременно китайският президент Си Цзинпин призова за скорошно приключване на търговските преговори с Вашингтон, след като отчете, че постигнат "нов значителен напредък" по ключови въпроси в текста на търговското споразумение, съобщи в ранните петъчни часове държавната агенция Синхуа.

Китайският вицепремиер Лю Хъ, който ръководи търговските разговори със САЩ, също заяви, че е постигнат нов консенсус по текста на търговското споразумение и добави, че двете страни ще продължат да работят усилено, за да приключат преговорите възможно най-скоро.

"Надявам се, че икономическите и търговските екипи на двете страни могат да приключат преговорите по текста възможно най-скоро, като сделката трябва да се основава на принципа на "взаимно уважение и полза", посочи китайският президент Си Цзинпин пред американския си колега Доналд Тръмп в писмо, доставено снощи от вицепремиера на Китай Лю Хъ.

Си Цзинпин изрази надежда, че отношенията между Пекин и Вашингтон могат да продължат да се развиват по "здравословен и стабилен" начин, отбелязвайки, че подобен начин на действие е в интерес както на китайските, така и на американските граждани. За да се постигне това е необходимо "стратегическо лидерство", отбеляза китайският президент.

Водещи

Най-четени