САЩ и Куба „заравят томахавката“ и тръгват по пътя на дружбата 18.12 | 09:57

В близките месеци Вашингтон отваря посолство в Хавана

От Христина Рафаилова

САЩ и Куба "заравят томахавката" и тръгват по пътя на дружба. Американският президент Барак Обама обяви стартиране на нова глава в отношенията с островната държава, както и за стъпки за нормализиране на дипломатическите отношения. 

Държавният глава на Щатите заяви, че сегашният подход спрямо Куба е остарял и че промените, които предстоят ще бъдат най-значимите за последните 50 години. 

Кубинският президент Раул Кастор приветства намеренията на САЩ.

Сред предвидените от Белия дом стъпки е и освобождаването на американския предприемач Алан Грос, задържан на островната държава през 2009 г. През 2011 г. той беше обвинен за престъпление срещу Куба за това, че е внесъл сателитни телефони и компютърно оборудване в държавата, което противоречало на законите й. В замяна ще бъдат освободени няколко кубински граждани, задържани в САЩ. 

Обявеното от Обама затопляне на отношенията е резултат на проведените в рамките на повече от година разговори в Канада и Ватикана, в които пряка намеса има папа Франциск. 

САЩ преустановява дипломатически отношения с Куба и налага търговско ембарго в началото на 60-те години на ХХ век заради установения там комунистически режим. 

Вашингтон има план да отвори свое посолство в Хавана в близките месеци, обяви американският президент. От своя страна кубинският му колега заяви, че страната му отдавна настоява за подобни промени. 

"Откакто бяха избран на този пост, аз често съм заявявал нашата готовност да водим почтителен диалог, на равна нога с правителството на САЩ", каза Кастро. 

Той също така призова Вашингтон да свали търговското и икономическото ембарго. Това може да стане единствени с решение на Конгреса. 

Републиканците в Сената не посрещнаха добре промяната на курса спрямо Вашингтон. Сенатор Марко Рубио коментира, че това няма да реши проблемите с политическата система на комунистическа Куба и тези с нарушаването на човешките права. 

Освобождаването на Грос е  основен фактор за подобряването на връзките между двете страни. Политическите промени в Куба и САЩ обаче вече създадоха подходящ климат за разведряване на отношенията, коментира BBC.  

Водещи

Най-четени