САЩ и Япония ускоряват опит с нова ракета-прихващач 28.09 | 10:25

Експериментът е отговор на ядрената заплаха на Пхенян, ще бъде проведен следващия месец

От iNews.bg

САЩ и Япония са решили през октомври да бъде изпробвана нова ракета-прехващач. Обсегът й е 1000 км. Изпитанието беше ускорено във връзка с усложнената ситуация на Корейския полуостров, съобщи вестник "Асахи". Вчера Пхенян изпрати специално съобщение до Москва, в което твърди, че ядрените им изпитания са приключили успешно и вече разполагат с атомно оръжие, което могат и са напълно готиво да използват, дори и в реална война.

По данни на медията става дума за модернизирана версия на ракетата SM3 Block 1A, която в момента е на въоръжение на корабите на японския боен флот, съоръжени със системата "Иджис". Новата ракета е с името SM3 Block 2A.

Радиусът на действие на сега използваните ракети е 500 км., а при модернизираната й версия той ще бъде двойно по-голям. По време на ученията през октомври мишената ще бъде изстреляна от Хавай и трябва да бъде унищожена от японски кораби. Въпреки че изпитанието ще бъде проведено скоро, новото оръжие няма да бъде произведено скоро и ще влезе на въоръжение след пет години, предаде БГНЕС.

Според японския премиер Шиндзо Абе заплахата от развитието на ядрено оръжие от северна Корея е достигнала безпрецедентно равнище и сега против Пхенян трябва да бъдат предприети нови мерки, заяви той на 23 септември.

На 9 септември Северна Корея извърши пети подземен ядрен опит. Пхенян тогава коментира, че опитът е потвърдил, че на балистични ракети може да бъде монтирана ядрена бойна глава. Съветът за сигурност на ООН осъди корейския ядрен опит.

Водещи

Най-четени