САЩ поискаха Гърция да затвори небето си за руската авиация! Съседите отказаха 07.09 | 17:01

По-рано Джон Кери изрази опасенията си от съобщенията за руско военно присъствие в Сирия

От iNews.bg

САЩ са поискали от Гърция да затвори въздушното си пространство за руската авиация за полети до Сирия, съобщи Reuters.

Служебното правителство в Атина обаче отказа да изпълни искането.

"Вчера посолството на САЩ се обърна с молба да се затвори небето за руски самолети с хуманитарна помощ, но гръцкото правителство отказа, за да не влоши отношенията си с Русия", съобщава дипломатически източник. Руската страна е получила разрешение за прелитане с хуманитарни товари от 1 до 24 септември.

По-рано Джон Кери изрази опасенията си от съобщенията за руско военно присъствие в Сирия.

Искането идва след като миналата седмица се появи информация, че Русия праща военна техника за Башар Асад. ВВС написа, че Москва се кани да възстанови местния военен баланс.

На 20 август в Босфора бе забелязан, тежко натоварен, руският десантен кораб от клас "Тапир" ("Алигейтър" според класификацията на НАТО) "Николай Филченков".

Според експерти, анализирали снимки на кораба, на борда е имало камиони и бронирана техника. Смята се, че е пътувал за Сирия. Скоро след това сирийската армия разпространи видеозапис, показващ в действие съвсем нови наглед бронетранспортьори БТР-82А.

1562735

Подобни машини досега изобщо не бяха доставяни в Сирия. Цветът и шарките на БТР-ите наподобяваха използваните в руската армия - основание да предположим, че са взети директно от руските армейски запаси.

На други фотоси личат руски бронирани коли "Тигър", също неизнасяни преди в Сирия. Материали от този род по принцип изискват предпазливо отношение. Но според Джоузеф Демпси от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон, тези кадри - стига да не са фалшификат, са сериозно доказателство, че в Сирия има машини "Тигър" и БТР-82А.

1562737

Съюзникът на Асад

Доставките на подобни оръжия пораждат най-различни въпроси. Защо Русия изпраща на сирийците военна техника от нови, недоставяни преди модели? Би могло да намери за тях и по-стари образци, например БМП, добре познати на сирийските военни. (През 2013-2014 г. Сирия получи ограничен брой БТР-80. Но БТР-82А е по-модерна машина, с друг купол и въоръжение.)

Може би става дума за първата доставка от този род и ще последват други? А кой всъщност управлява новите системи?

Русия е сред малкото страни съюзнички на сирийския президент. Федерацията отдавна е голям доставчик на оръжия в Сирия, а в днешната ситуация, трудна за Дамаск, осигури на тази държава тъй необходимата за нея дипломатическа подкрепа.

Русия изигра важна роля за постигане на споразумението от 2013 г., с което режимът на Асад се отказа от химическите оръжия. В сирийския град Тартус вече дълги години действа малка руска военноморска база.

Тя представлява преден пост на Русия в средиземноморския регион, където влиянието на Москва бе най-силно през 70-те години на миналия век, в разгара на студената война.

Сирийската криза обаче разтревожи Москва, смутена поне колкото Запада от военните успехи на религиозните радикали от екстремистката групировка "Ислямска държава".

За разлика от западните правителства Русия посрещна "арабската пролет" без никакъв ентусиазъм. Ако хвърлим поглед към миналото и осъзнаем провала на надеждите за демократично развитие на региона, упоритият руски прагматизъм ще ни се види по-реалистичен подход от западната дипломация.

Сирийската криза стана и нов шанс за Русия. Тесните връзки с Башар Асад направиха Москва ключов играч в региона. Външният министър Сергей Лавров прокарваше настойчиво руската позиция, според която сделката за мирно уреждане в Сирия не може да предвижда като условие оттегляне на Асад.

Подобни условия по думите му са изцяло нереалистични и контрапродуктивни. Русия твърди, че формира някакъв "широк антитерористичен фронт", противопоставен на "Ислямска държава".

Най-важно за Русия е обаче режимът на Башар Асад да оцелее, независимо каква ще е съдбата на самия сирийски лидер в по-дългосрочна перспектива.

Ролята на Русия

Голямо внимание привлича от седмици насам руската дипломатическа дейност около Сирия. Ще посочим за пример преговорите с хора от ръководствата на Саудитска Арабия и на Иран.

Междувременно ситуацията за самия Асад през последните седмици отиваше само на зле. Противникът му все повече наближава самата сърцевина на алауитските земи - крайбрежните средиземноморски райони на Сирия, Латакия и Тартус.

На фона на тази неяснота из въздуха се носят най-различни слухове за ролята на Русия. Москва опроверга неотдавнашните съобщения, че доставя на Сирия модерни бойни самолети.

Според някои израелски експерти Русия се кани да използва своя авиация срещу "Ислямска държава" и дори може да мисли за по-активна роля в сухопътните операции, ако не се подобрят изгледите за Башар Асад.

Засега това са само спекулации. Русия опровергава всички съобщения, че нейна авиация е разположена в Сирия и се готви за удари срещу ИД.

Според експерта Руслан Пушков, представляващ руската отбранителна промишленост, сирийският режим се нуждае днес от боеприпаси, леки оръжия, системи за свръзка и безпилотни летателни апарати.

Историята с "Николай Филченков" обаче може би е сигнал, че стига да потрябва, Русия е готова и за по-решителни действия.

Водещи

Най-четени