САЩ ще намалява енергийната зависимост на Европа от Русия с $1 млрд. 15.02 | 17:56

Парите ще бъдат предоставени за проекти в държавите от инициативата „Три морета“

От iNews.bg

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че териториалните амбиции на Русия представляват заплаха за сигурността в глобален мащаб. По време на Мюнхенската конференция той изрази опасения, че Европа разчита прекалено много на доставките на руски природен газ.

С цел обезпечаване на енергийната сигурност на държавите от Централна и Източна Европа Съединените щати, чрез Международната корпорация за финансиране на развитието, ще осигурят до 1 милиард долара финансиране за страните от Централна и Източна Европа, участващи в инициативата "Три морета”.

"Нашата цел е да увеличим частните инвестиции в техните енергийни сектори”, заяви Помпео, цитиран от БГНЕС, предаде Нова ТВ.

Обещанието дойде на фона на жестоко противопоставяне от страна на САЩ срещу руския газопровод "Северен поток 2”, който ще удвои доставките на газ за Германия.

Вашингтон смята, че тръбопроводът ще окаже твърде голямо влияние върху проблемите на сигурността и икономиката в Западна Европа.

В речта си американският държавен секретар отхвърли европейския песимизъм, свързан с оттеглянето на Вашингтон от световната сцена, и обяви, че смъртта на трансатлантическата връзка е "силно преувеличена”, перефразирайки цитат на Марк Твен.

"Западът печели и ние печелим заедно с него”, категоричен бе той. Помпео оспори твърденията на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, според когото САЩ отхвърлиха "дори идеята за международна общност" и действаха "за сметка на съседи и партньори". Държавният секретар заяви, че това не отразява реалността.

Вашингтон играе ключова роля за осигуряване безопасността на Европа чрез засилване на източния фланг на НАТО по границата с Русия и е ръководил многонационални усилия срещу ИДИЛ.

"Това ли е Америка, която "отхвърля международната общност”?”, попита той. Според Помпео, военното натрупване на Китай в Южнокитайско море и "кампаниите на терора” на Иран чрез прокси конфликти в Близкия изток създават сериозни предизвикателства пред глобалната сигурност.

Водещи

Най-четени