СТА: Словения приложи Шенгенското споразумение, затвори Балканския маршрут 09.03 | 10:09

Между 13 и 15 хиляди мигранти са блокирани в гръцкото село Идомени

От iNews.bg

От тази нощ Словения напълно прилага Шенгенското споразумение по нейните граници с Хърватия. Това предаде държавната агенция СТА и уточни, че това решение се прилага съгласно договора за затваряне на т.нар. "Балкански маршрут" за мигранти, постигнат по време на срещата на върха ЕС-Турция в понеделник в Брюксел.

Полицията разрешава влизането на словенска територия само за гражданите, които притежават валидни пътни документи и лицата, които искат да подадат молби за получаване на международна защита и на отделни лица, нуждаещи се от хуманитарна помощ, предаде БГНЕС.

След края на срещата в Брюксел словенският премиер Миро Церар подчерта, че вече не съществува "Балканският маршрут" и властите в Любляна ще допускат на своя земя само лицата с необходимите документи за влизане в Шенгенското пространство.

"Срещата изпрати много ясно послание към всички трафиканти на бежанци и нелегални мигранти - "Балканският маршрут" е закрит", каза още Церар.

Хърватия вчера информира официално сръбското вътрешно министерство, че Словения въвежда нов режим за преминаване в Шенгенското пространство и няма да бъдат допускани мигранти без валидни визи и паспорти. Поради тази причина Сърбия въведе аналогични мерки спрямо Република Македония и България.

Република Македония на практика затвори южната си граница в понеделник сутринта и от тогава не се допускат мигранти на нейна територия. Временният лагер в Гевгелия е напълно празен, а последните мигранти отпътуваха на 7 март с влак към сръбската граница.

 

От другата страна на границата на гръцка територия в Идомени в момента се намират между 13 000 и 15 000 мигранти. Всички те са транспортирани организирано от гръцките власти до македонската граница.  

Водещи

Най-четени