Сбогом Холандия, да живее Нидерландия 02.01 | 10:30

Страната официално промени името си от тази година

От iNews.bg

Властите съобщиха, че от 1 януари 2020 г. името Холандия /Holland/, официално престава да съществува като обозначение на държавата Нидерландия, информираха РИА "Новости" и други медии, предаде БГНЕС.

От сега институциите, местните власти, университетите, частните компании и медиите трябва да използват името "Нидерландия”. Правителството вярва, че тази мярка ще позволи на страната да се отърве от имиджа си на място, свързано с наркотици и проституция.

Властите на страната също вярват, че това решение ще преразпредели туристическия поток, тъй като днес повечето туристи посещават именно исторически старата Холандия – Амстердам и Хага – и тези градове не могат да се справят с огромния приток на посетители.

Реформата за смяната на името на страната ще струва на бюджета на кралството 200 хиляди евро.

По-рано стана известно, че властите в Амстердам искат да премахнат употребата и на названието "Квартал на червените фенери". Обичайното име напълно ще изчезне от градските знаци – то ще бъде заменено с историческото име на квартала "De Wallen".

Националният съвет за туризъм от своя страна се надява туристите да започнат да посещават нови и по-нестандартни дестинации в Нидерландия.

Водещи