Световна банка: Вирусната пандемия ще удари растежа в Китай и в цяла Азия 31.03 | 14:00

В докладът се казва, че регионът е изправен пред необичайна комбинация от "разрушителни и взаимно засилващи се събития, като изглежда неизбежна значимата икономическа болка във всички страни"

От iNews.bg

Очаква се пандемията от коронавируса да забави рязко растежа на развиващите се източноазиатски и тихоокеански икономики, включително и Китай, прогнозира Световната банка, цитирана от Ройтерс.

Банката посочи, че по-прецизните прогнози за растеж са трудни, имайки предвид бързо променящата се ситуация, но засега основният ѝ сценарий предполага, че растежът на развиващите се икономики в региона ще се забави 2,1% през 2020 г. в сравнение с прогнозен ръст от 5,8% през 2019 г. При най-лошия сценарий техните икономики ще се окажат в рецесия, като БВП ще се свие с 0,5%.

За Китай, където възникна коронавирусната епидемия в края на декември 2019 г., СБ предвижда растежът да се забави до 2,3% при базовия сценарий или до 0,1% при най-лошия сценарий, в сравнение с ръст на БВП от 6,1% през 2019 г.

В докладът се казва, че регионът е изправен пред необичайна комбинация от "разрушителни и взаимно засилващи се събития, като изглежда неизбежна значимата икономическа болка във всички страни".

Страните в региона трябва да инвестират в здравен капацитет и да предприемат целенасочени фискални мерки, като например предоставяне на субсидии за заплащане на болнични и здравни грижи, за да се смекчат някои от непосредствените въздействия на пандемията, заяви Световната банка.

"Ограничаването на пандемията би позволило устойчиво възстановяване на региона, въпреки че рисковете за перспективите в резултат на стреса на финансовия пазар ще останат високи".

Според СБ финансовият шок от пандемията също така се очаква да има сериозно влияние върху бедността, определена като дневен доход от $ 5,50. Базовият сценарий предполага, че близо 24 милиона по-малко хора ще успеят да избегнат бедността в региона през 2020 г. поради пандемията. Ако обаче икономическата ситуация се влоши още повече, бедността може да се увеличи с около 11 милиона души.

Предишните прогнози на банката сочеха, че близо 35 милиона души ще избегнат бедността в региона през 2020 г., включително над 25 милиона само в Китай.

В допълнение към целенасочените фискални мерки, страните трябва да се стремят към по-задълбочено международно сътрудничество и нови трансгранични публично-частни партньорства, за да ускорят производството и предлагането на ключови медицински стоки и услуги и да гарантират финансова стабилност след кризата, посочи СБ.

Страните също така трябва да облекчат кредитите, за да помогнат на домакинствата да улеснят тяхното потребление и да помогнат на фирмите да преживеят непосредствения шок от вирусната епидемия.

"Добрата новина е, че регионът разполага със сили, които могат да се използват, но страните ще трябва да действат бързо и в мащаб, за който не се предполагаше преди това", посочи Виктория Кваква, вицепрезидент на Световната банка за източноазиатския и тихоокеански регион.

Водещи

Най-четени