Световният съвет на църквите към Ердоган: Откажи се от решението „Св.София“ да стане джамия 12.07 | 16:49

Папа Франциск изказа открито огорчението си към решението на турския президент

От iNews.bg

Световният съвет на църквите излезе с позиция за "Света София” в Истанбул. Организацията, в която членуват 350 църкви, поиска от турския президент Реджеп Ердоган да преразгледа решението за превръщането на музея в джамия, предаде Нова телевизия.

Базираният в Женева съвет посочва в писмо до турския лидер, че представлява 500 милиона христиани по целия свят. В интерес на общото разбиране, диалог, сътрудничество и за да се избегнат разделения, висшите духовници призовават Ердоган да преосмисли и промени своето решение.

Паралелно с това главата на Римокатолическата църква папа Франциск е изключително "огорчен" от превръщането на катедралата "Света София" в джамия. Такова послание отправи днес той на редовната католическа меса в Рим, предават БГНЕС и БНТ, позовавайки се на РИА "Новости”.

"Мисля за Истанбул, мисля за "Света София" и съм много огорчен", каза той по време на традиционната неделна проповед на площад "Свети Петър" във Ватикана.

Турският държавен съвет - най-висшият административен съд в страната, в петък отмени решението от 1934 г. за превръщането на "Света София" в музей.

Веднага след това турският президент Ердоган обяви, че е подписал указ за превръщането на катедралата в джамия. Първата мюсюлманска молитва там е насрочена за 24 юли.

Водещи