Светът е потресен от терористичния акт в Бургас 19.07 | 11:49

Политическите представители на редица страни осъдиха атентата

От Елена Кирилова

Светът е шокиран и потресен от случилото се на 18 юли на летището в Бургас. Световните медии отделят сериозно внимание на терористичния атентат, а политическите представители на различни страни изразиха съболезнованията си и осъдиха атаката.

BBC се позовава на думите на израелския министър на отбраната Ехуд Барак, според когото ливанската Хизбула е прекият извършител на атентата, под егидата на Иран.

Кореспондентът на BBC в Йерусалим Джон Донисън твърди, че атаката може да бъде част от прикрита, но изпълнена с насилие война между Израел и Иран. Журналистът се позовава на мненията на анализатори, според които нападението може да е отговор на серията неотдавнашни атаки върху иранските ядрени учени.

По думите на Барак атентатът изключително много прилича на няколко скорошни опита за атаки срещу израелци в Индия, Тайланд, Азербайджан, Кения и Кипър. Министърът на отбраната твърди, че не е имало конкретна предварителна информация, която да помогне за предотвратяване на случилото се.

Освен това BBC споменава, че се носят слухове, че още през януари Израел е поискал от България да затегне мерките за сигурност на израелските туристи, пътуващи с автобус.

BBC разкрива, че България е популярна туристическа дестинация за израелците. Според The Independent популярността на страната ни сред израелските туристи се е увеличила в резултат на срива в отношенията между Израел и Турция, която преди е била любима дестинация на израелците.

Изданието твърди, че атентатът се случва на фона на засилващото се напрежение между Израел и неговите западни съюзници, от една страна, и Иран от друга, във връзка с ядрената програма на Техеран.

Според Reuters инцидентът не е съобщен от иранските медии и в страната не е имало непосредствена иранска реакция на израелското обвинение.

Атентатът е осъществен само дни, след като 24-годишен ливанец, свързан с Хизбула, беше арестуван в Кипър по подозрение за планирането на терористична атака, насочена срещу израелски туристи, твърди The Guardian.

"Въз основа на начина на действие на Хизбула и иранските агенции, включително и на Революционната гвардия, мисля, че нападението е запазена марка, която свързва днешните атаки с тези елементи”, коментира Боаз Ганор, изпълнителен директор на Института за борба с тероризма в Херцлия, Израел.

The Jerusalem Post се позова на думите на главния секретар на ООН Бан Ки Мун, който също осъди терористичната атака. Той изрази своите съболезнования за жертвите и техните семейства, както и на правителствата и народите на България и Израел.

Вашингтон осъди нападението. Джей Карни от прессекретариата на Белия дом заяви, че президентът Барак Обама "мисли и се моли със семействата на убитите и ранените”. BBC също обръща внимание и на реакцията на американския държавен глава, който определи трагедията като "варварска терористична атака”.

Всички световни информационни агенции се позовават на коментарите на очевидци. Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле, цитиран от агенция "Фокус”, определи атентата като  "ужасяващо деяние”.

"Москва категорично осъжда това поредно престъпно деяние на терористи, чиято цел е убийството на невинни мирни хора, сред които жени и деца. Изразяваме най-искрените си съболезнования на роднините на загиналите и желаем скорошно възстановяване на пострадалите”, се казва в съобщение на руското министерство на външните работи.

Канадският външен министър Джон Беърд и Френският президент Франсоа Оланд също изразиха възмущението си от случилото се.

Водещи

Най-четени