Свикват спешна среща на лидерите на ЕС заради Брекзит? 15.10 | 09:45

Обмисля се вариант тя да бъде насрочена още тази седмица

От iNews.bg

Европейският съюз (ЕС) обмисля свикването на спешна среща на лидерите от Общността за Брекзит, съобщи ВВС, предаде БГНЕС.

Вътрешните дискусии в ЕС се фокусират върху евентуално "провеждане на срещата на върха на лидерите на ЕС тази седмица. Пред медията дипломати са заявили "постигнахме голям напредък в преговорите, но все още се нуждаем от повече време".

"Миналата седмица почувствахме, че нещата сега ще се движат много бързо”, е заявил анонимен дипломат и е добавил: "Сега осъзнаваме, че все още сме доста далеч в позициите си един от друг.”

Очаква се Обединеното кралство да напусне Европейския съюз в края на този месец, но срокът вече беше отлаган на няколко пъти. Великобритания първоначално трябваше да се разведе с блока през март, но не успя след като парламентът отказа да одобри сделката за Брекзит.

Докато премиерът Борис Джонсън обеща Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка, депутатите в Обединеното кралство приеха законодателство, принуждаващо го да поиска отлагане на срока за напускане до януари 2020 г., ако споразумението не бъде постигнато преди 19 октомври.

Водещи

Най-четени